L'economia espanyola repunta en el tercer trimestre i creix un 2%

L'avanç és significatiu, però s'allunya de les previsions del govern central, que espera un creixement anual del 6,5%

Les exportacions només pugen a la Comunitat Valenciana i Aragó
Imatge d'arxiu d'una planta de cítrics / À Punt NTC

L'economia espanyola va créixer un 2% trimestral entre juliol i setembre de 2021, segons l'avanç de dades de la Comptabilitat Nacional que ha publicat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Representa un repunt de nou dècimes respecte de l’increment registrat en el segon trimestre de l'any (1,1%), que s'explica en gran part per l'alçament gradual de les restriccions per a contindre la pandèmia de la Covid-19. 

La pujada, tot i ser considerable, es queda lluny de les previsions del govern espanyol, que calculava un creixement anual del 6,5%. Per tal de complir les expectatives, l'economia hauria de disparar-se per damunt del 7% en els pròxims tres mesos.  

L'augment del PIB en els mesos d'estiu també s'ha vist impulsat per la inversió, que creix un 1,3%, en comparació al retrocés del 2,2% que va marcar en el segon trimestre. 

El consum, d'altra banda, es contrau un 0,3% entre juliol i setembre. El percentatge contrasta amb l'avanç del 3,5% que va experimentar en els mesos d'abril a juny. El consum domèstic és el que pitjor comportament presenta, amb una caiguda del 0,5% davant el repunt del trimestre anterior, que va arribar al 4,7%. La demanda externa compensa la caiguda del consum i millora les xifres gràcies a l'augment de les exportacions. 

La despesa pública modera el creixement trimestral huit dècimes, i passa d'un 0,9% en el segon al 0,1% en el tercer.

L'ús de l'economia, mesurat en hores treballades, s'incrementa un 0,3% respecte al trimestre anterior. La taxa és més elevada en el cas dels llocs de treball equivalents a temps complet (4%), a causa de la reducció de les hores treballades i de la jornada mitjana.

També et pot interessar

stats