L'AIReF preveu que el dèficit públic s'estanque en el 3% del PIB a partir del 2024

En el seu informe situa la seua previsió de dèficit públic en el 4,1% del PIB enguany, dues dècimes per damunt de la del govern, per a després estancar-se en el 3% en els exercicis 2024, 2025 i 2026

La presidenta de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), Cristina Herrero
La presidenta de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), Cristina Herrero / J.P. Gandul (Efe)
11 de maig 2023 - 13:09

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) creu que el dèficit públic s'estancarà en el 3% del PIB a partir de l'any vinent, en lloc de reduir-se progressivament com espera el govern. Les regles europees estableixen que ha de ser inferior al 3%.

En el seu informe sobre el Programa d'Estabilitat publicat aquest dijous, l'AIReF situa la seua previsió de dèficit públic en el 4,1% del PIB enguany, dues dècimes per damunt de la del govern, per a després estancar-se en el 3% del PIB en els exercicis 2024, 2025 i 2026, quan el govern espera baixar del 3% ja el 2024.

La divergència dels dos últims anys de projecció es deu, ha explicat la presidenta de l'AIReF, Cristina Herrero, al fet que aquests exercicis el creixement econòmic no contribuirà en la mateixa mesura a corregir el dèficit, afectat per la retirada de les mesures d'estímul.

Ha afegit que tant el govern com l'AIReF mantenen unes previsions semblants de despesa pública, però hi ha una desviació en l'estimació d'ingressos, sobretot per les menors expectatives de l'AIReF per a cotitzacions socials, IRPF i impost de societats.

"El programa d'estabilitat compleix formalment" amb les obligacions de baixar el dèficit del 3% del PIB, reduir el deute i no elevar la despesa per damunt de determinat llindar, però "no és un autèntic document de planificació a mitjà termini", ha lamentat Herrero.

Creixement de l'1,9%

Pel que fa a la previsió de creixement, l'AIReF avala les projeccions del govern –2,1% enguany i 2,4% el pròxim–, encara que espera un creixement més modest, de l'1,9%, en els dos exercicis i que després baixaria al voltant de l'1,7% a mesura que desaparega l'impuls del Pla de Recuperació.

L'AIReF espera que el deute públic baixe al 107,3% del PIB el 2026 gràcies al creixement del PIB nominal, per la qual cosa considera factible la previsió del govern.

També et pot interessar

stats