El Banc d'Espanya preveu que el creixement de l'economia s'acoste al 2% l'any 2023

En l'avanç del PIB contribueixen la moderació de la inflació, la desaparició de les disrupcions en les cadenes productives globals i el desplegament dels fons europeus

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, en una imatge d'arxiu.
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, en una imatge d'arxiu. / Lenin Nolly (Efe)

El Banc d'Espanya calcula que el creixement econòmic se situarà entorn del 2% en 2023, per damunt de l'1,6% que preveia al març i més prop del 2,1% que manté el govern, pel fet que l'activitat s'ha mostrat "més resistent" i pels senyals "d'un dinamisme renovat" en els primers mesos de l'any.

Aquesta és una de les conclusions de l'informe anual de l'entitat, publicat aquest dimecres, en el qual es detalla que en aquest avanç esperat del PIB contribueixen factors com la moderació de la inflació, la desaparició de les disrupcions en les cadenes productives globals i el desplegament dels fons europeus.

La reobertura de l'economia, les mesures de suport, el dinamisme del mercat de treball i el bon comportament del sector exterior són altres dels elements en els quals s'ha basat la resistència de l'activitat econòmica, segons ha explicat el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Ángel Gavilán.

El PIB recupera nivells prepandèmia

Ha afegit que el PIB espanyol pràcticament ha recuperat el seu nivell prepandèmia en "termes qualitatius", ja que se situa tan sols 0,2 punts percentuals per davall, encara que ha reconegut que el consum privat i la inversió "encara romanen per davall dels seus nivells" del 2019.

Per branques, "l'agricultura i els serveis ja han recuperat l'activitat prèvia, al contrari que la indústria i la construcció", indica Gavilán.

Les previsions d'evolució de l'activitat en l'horitzó 2023-2025 anticipen un tancament gradual de la bretxa existent després de la pandèmia entre el PIB espanyol i el de l'àrea de l'euro.

També et pot interessar

stats