L'agricultura ecològica valenciana, un sector amb professionals joves i cada dia amb més dones

El 92% dels municipis ja tenen cultius d’aquest tipus

David Torres, director general de Desenvolupament Rural, Roger Llanes, secretari autonòmic d'Agricultura, Isaura Navarro, consellera d'Agricultura i Vicente Faro, president del CAECV
David Torres, director general de Desenvolupament Rural, Roger Llanes, secretari autonòmic d'Agricultura, Isaura Navarro, consellera d'Agricultura i Vicente Faro, president del CAECV / CAECV

L’informe anual del sector ecològic valencià mostra que és un sector més jove que l'agricultura convencional i que cada dia més dones s’incorporen a treballar a l’activitat. Aquest sector ha superat els 700 milions d’euros de volum de facturació a la Comunitat Valenciana, ha fregat els 13.000 productes certificats i un creixement del 130% de la superfície cultivada en l'última dècada.

El document, presentat aquest dimecres per la Conselleria d'Agricultura i pel Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana, es fa ressò que el 30 % de les productores ecològiques certificades per aquesta entitat són dones. Això suposa que en dos anys s'ha produït un increment de la incorporació femenina en el sector ecològic del 26%. També destaca que la mitjana d’edat d’incorporació a l’activitat ecològica és als 48 anys, quan a la producció convencional és dels 64 anys.

"El sector ecològic de la Comunitat Valenciana està resolent dos problemes històrics que té el sector agrari: la falta de relleu generacional i la incorporació de la dona", segons ha destacat la consellera d'Agricultura en funcions, Isaura Navarro, durant la presentació del document.

Una altra dada aportada per l’informe és el volum de facturació del sector ecològic al territori valencià, que s'ha incrementat un 372%, en passar de 153,2 milions d'euros als 723,9 milions actuals. Segons el text, al 92% dels municipis de la Comunitat Valenciana ja es treballen els cultius de manera ecològica “generant així una eina contra el despoblament rural”, ha detallat Navarro. En aquesta línia, la consellera en funcions també ha explicat que els últims deu anys la superfície certificada a Espanya ha crescut un 50%, mentre que a la Comunitat Valenciana s'ha incrementat un 129,2%: de 67.084 hectàrees certificades el 2012 a les 153.779 actuals.

La superfície dedicada a l'agricultura ecològica al nostre territori representa el 6,6% de la superfície agrària total i el 20,5% de la superfície agrària útil, quan al tancament del 2020 la superfície agrària total era del 6,3% i l'útil el 17,9%. El nombre d'operadores és de 4.258, cosa que suposa un increment del 5,5% respecte de l'últim any i un increment del 116% els últims deu anys.

També et pot interessar

stats