L'Agència Internacional de l'Energia: "La pandèmia ha frenat la transició energètica cap a les energies netes"

L’informe anual de l’Agència Internacional de l’Energia estima que per a arribar a l’objectiu de zero emissions netes el 2050 es requereix un augment sense precedents de la inversió en energia neta

Central tèrmica de carbó
Central tèrmica de carbó

La transició energètica per a aconseguir l’objectiu marcat de zero emissions netes en 2050 no avança amb la suficient rapidesa, segons l'Agència Internacional de l'Energia (AIE). Zero emissions netes fa referència al balanç entre la quantitat del gas d'efecte d'hivernacle produït i la quantitat que es trau des de l'atmosfera. S'arriba a zero quan la quantitat que afegim no supera la que eliminem.

La recuperació ràpida, però desigual de la crisi econòmica provocada per la Covid-19 ha donat lloc a un repunt important en l’ús de carbó i petroli a escala mundial. Un rebot que, segons apunta l’AIE, s’ha traduït en el segon augment d’emissions de CO₂ més gran de la història.

"El món no està invertint prou per a satisfer les futures necessitats energètiques i les incerteses sobre les polítiques i les trajectòries de la demanda creen un fort risc de volatilitat en el futur per als mercats d'energia", assenyala l'AIE en el seu informe anual Perspectives mundials de l'energia.

El document, publicat aquest dimecres de cara a la COP26, que se celebrarà a Glasgow entre l'1 i el 12 de novembre, estima que aconseguir la neutralitat de carboni amb zero emissions netes en 2050 requereix un augment sense precedents de la inversió en energia neta, que hauria d'incrementar-se fins als 4 bilions de dòlars (un bilió equival a un milió de milions) per a 2030, més del triple dels nivells actuals.

"Els governs han de resoldre això en la COP26 donant un senyal clar i inconfusible que estan compromesos a escalar ràpidament les tecnologies netes i resilients del futur. Els beneficis socials i econòmics d'accelerar les transicions d'energia neta són enormes i els costos de la inacció són immensos", ha advertit el director de l'AIE, Fatih Birol.

En el seu anàlisi, a més de l'escenari de zero emissions netes per a 2050, en el qual el calfament global aconsegueix limitar-se a 1,5 °C, l'AIE preveu un escenari basat en les mesures energètiques i climàtiques que els governs han implementat fins hui o que estan en desenvolupament, en el qual les temperatures mitjanes globals continuen augmentant 2,6 °C. Així mateix, també contempla un tercer escenari sobre la base de les promeses anunciades pels governs, que suposa la seua implementació a temps i íntegrament, en el qual l'augment de la temperatura mitjana mundial en 2100 es manté en uns 2,1 °C.

Les diferències entre els resultats de l'escenari de promeses anunciades i el d'emissions netes zero per a 2050 són marcades, assenyala l'AIE, per la qual cosa destaca la necessitat de compromisos més ambiciosos perquè el món aconseguisca el zero net a mitjan segle. "Les promeses climàtiques de hui donarien com a resultat sols el 20% de la reducció d'emissions necessàries per a 2030 per a posar al món en camí el zero net per a 2050", ha puntualitzat Birol.

Moltes de les solucions disponibles per a limitar-se a 1,5 °C són rendibles i crearien llocs de treball

En qualsevol cas, l'informe emfatitza que la inversió addicional per a arribar al zero net per a 2050 "és menys onerosa del que sembla", ja que més del 40% de les reduccions d'emissions requerides provindrien de mesures que s'amortitzen soles, com millorar l'eficiència, mentre que aquestes inversions també creen enormes oportunitats econòmiques.

L’objectiu de zero emissions netes crearia un mercat per a turbines eòliques, panells solars, bateries d'ions de liti, electrolitzadors i cèl·lules de combustible de més d'1 bilió de dòlars a l'any per a 2050, comparable en grandària al mercat actual del petroli. "Només en l'escenari de promeses anunciades, 13 milions de treballadors addicionals estarien ocupats en energia neta i en sectors relacionats per a 2030, mentre que aquesta xifra es duplica en l'escenari de zero emissions netes per a 2050", assenyala l'informe.

També et pot interessar

stats