L'Agència Espanyola de Protecció de Dades multa Google amb 10 milions d'euros

Es tracta de la sanció més alta imposada per l'agència fins a l'actualitat

Google
Google / Bernd von Jutrczenka (Europa Press)

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha imposat una multa de deu milions d'euros a Google LLC per vulnerar els articles 6 i 17 del Reglament de protecció de dades (RGPD), la sanció més alta imposada per l'agència fins a l'actualitat. L'agència també ha multat Vodafone Espanya amb 3,94 milions per incomplir part de l'article 5 del reglament, en el qual es regulen les garanties per a la confidencialitat i integritat de les dades personals.

En la seua resolució contra Google LLC, l'agència espanyola aprecia dues infraccions "molt greus" i imposa a la companyia sengles multes de cinc milions "per cedir dades a tercers" (en concret al Projecte Lumen) i "obstaculitzar el dret a la supressió dels ciutadans". El text explica que Google LLC, amb domicili social a Califòrnia (Estats Units), ofereix els seus productes a residents a Espanya (com ara recerques, Maps, Gmail, Drive o YouTube), des d'una filial a Irlanda denominada Google Irland Limited que és responsable del tractament de dades personals dels usuaris que accedisquen als productes i serveis de la companyia en l'espai europeu.

Google LLC compta amb un apartat específic perquè les persones que vulguen fer-ho, puguen sol·licitar la retirada de resultats obtinguts en cerques. Per a fer-ho, han d'omplir un formulari i facilitar dades com a país de residència, nom complet, correu electrònic, URL del contingut que inclou la informació personal que ha de ser retirada, la informació personal que es vol eliminar i els motius. Una sol·licitud que s'inclou en una altra base de dades accessible al públic (lumendatabase.org). L'agència considera que el fet que el ciutadà haja de remetre la sol·licitud perquè s'incloga en una altra base de dades i perquè es divulgue a través d'aquell web, "frustra la finalitat de l'exercici del dret de supressió".

La multa econòmica està acompanyada de l'exigència a Google LLC perquè suprimisca totes les dades personals facilitats en totes les sol·licituds del dret de supressió que ha enviat al Projecte Lumen.

Reavaluació de les pràctiques

Després de conéixer la resolució, una portaveu de Google ha dit que porta molt temps compromesa amb la transparència en la gestió de retirada de continguts i que, "com moltes altres companyies d'internet", col·laboren amb Lumen (un projecte acadèmic de la Universitat de Harvard) per a ajudar els investigadors i el públic en general a entendre millor les sol·licituds de retirada de contingut en línia". Així i tot, "estem revisant la decisió i continuarem interactuant amb els reguladors en matèria de privacitat, inclosa l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), per a reavaluar les nostres pràctiques", conclou.

Aquesta no és la primera multa imposada a Google, el buscador més utilitzat al món. La Comissió Europea va imposar el juliol de 2018 una multa de 4.343 milions d’euros a Google per abús de posició dominant amb el seu sistema operatiu Android, el més habitual en els telèfons mòbils.

També et pot interessar

stats