L'acord post-Brexit evita pagar 198 milions d'euros d'aranzels a les fruites i verdures
El Regne Unit és un dels principals mercats per als productes del camp valencià, amb el 7,5% del total d'exportacions.
L'acord aconseguit entre la UE i el Regne Unit sobre la relació comercial post-Brexit entre les dues parts, a partir de l’1 de gener de 2021, evitarà que l'exportació de fruites i hortalisses fresques siga gravada amb 198 milions d'euros en drets aranzelaris. Una notícia molt important per als agricultors de la Comunitat Valenciana, ja que el Regne Unit és un dels principals mercats per als productes del camp valencià.
Els costos en aranzels de béns en la Comunitat Valenciana a partir de l'1 de gener amb un brexit sense acord haurien ascendit a 310 milions d'euros, 200 corresponents a exportacions al Regne Unit i la resta a la importació de productes britànics
El Regne Unit és la quarta destinació de les exportacions agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, representa el 7,5% del total. Segons dades de la Unió de Llauradors de 2019, els cítrics, amb 191 milions d'euros, van suposar el 47,4% dels enviaments agroalimentaris valencians al Regne Unit. Les hortalisses, amb 61 milions, van representar el 15,3%; seguits pels gelats (23,4 milions); l'ametla (19,8 milions); els sucs i les conserves vegetals (18,3 milions); l'arròs, (19,8 milions); el vi (9 milions); el caqui (3,7 milions); i la bresquilla (3,2 milions).
La Federació Espanyola d'Associacions de Productors i Exportadors de Fruites, Hortalisses, Flors i Plantes Vives (Fepex), ha expressat la seua "satisfacció i alleujament" per al sector, a causa del pes que representa el mercat britànic. El Regne Unit és la tercera destinació per al sector espanyol, després d'Alemanya i de França, amb unes vendes previstes per a aquest any de 1.950 milions d'euros, un 8% més que l'any passat. En 2019 va representar el 15% del total venut a l'exterior per Espanya, i el 9% del total de fruites.
Al llarg de l'any s'exporta una àmplia gamma de productes al Regne unit. Segons les dades de Fepex, destaquen les cols, amb 150 milions d'euros; el pimentó, amb 125,6 milions; la tomaca, amb 117 milions, i l'encisam, amb 116 milions d'euros. En fruites, el principal producte és la mandarina de la Comunitat Valenciana, amb 154 milions d'euros; el gerd, amb 125 milions; el raïm, amb 102 milions, i la maduixa, amb 96 milions d'euros.
Fepex considera que si la UE i el Regne Unit no hagueren arribat a un acord, les exportacions espanyoles de fruites i hortalisses a aquest país s'hagueren vist gravades amb els drets aranzelaris establits per l'Organització Mundial de Comerç. La mitjana dels aranzels ascendeix a l’11,5%, precisa Fepex, la qual cosa haguera suposat el pagament d’uns drets aranzelaris per valor de 198 milions d'euros.
Nou escenari amb noves obligacions documentals i controls
A partir d'ara s'obri un nou escenari competitiu en el qual es preveu un increment de la competència de països tercers, atés que el Regne Unit ja ha signat acords comercials amb un nombrós grup d'estats. Davant aquesta situació, Fepex estima que es requereixen mesures per a millorar la competitivitat del sector, que és el gran repte al qual s'enfronta, donada la diferència de costos en relació amb els països tercers, i de rendiments respecte als països comunitaris.
La patronal del sector de fruites i hortalisses recorda que, des de l’1 de gener de 2021, el Regne Unit serà definitivament un país tercer, "la qual cosa representa un canvi fonamental en el model de relacions amb aquest país", i això implicarà que l'exportació es veurà sotmesa a noves obligacions documentals i a més controls, que en el sector de fruites i hortalisses són la declaració de duanes, el certificat de conformitat amb les normes de comercialització i el certificat fitosanitari".