El jutge imputa Repsol i CaixaBank pels contractes amb Villarejo

Considera que hi ha indicis que van fer un encàrrec a Villarejo perquè investigara Del Rivero

La seu de CaixaBank a Barcelona en una imatge d'arxiu
La seu de CaixaBank a Barcelona en una imatge d'arxiu / Europa Press

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha imputat Repsol i CaixaBank com a persones jurídiques en la causa sobre els encàrrecs realitzats a l'excomissari José Villarejo, que tindrien com a objectiu investigar l'expresident de Sacyr, Luis del Rivero.

Ho fa atenent en part la petició formulada ahir per la Fiscalia Anticorrupció, que també demanava imputar Iberdrola Renovables, i cita com a investigades les dos companyies per a declarar el pròxim 26 de juliol a les 10:00 hores per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets.

El jutge indica que hi ha indicis que tant Repsol com CaixaBank, a través dels seus responsables de seguretat, van fer un encàrrec directe a Villarejo, quan es trobava en servei actiu en el Cos Nacional de Policia, per a investigar Del Rivero i el seu entorn.

En opinió seua, hi ha dubtes sobre la diligència emprada per les dues entitats en la contractació de Villarejo en un moment en què aquest encara era funcionari públic.

De fet, aprecia una greu errada en la diligència exigible per a constatar que Cenyt mai va estar habilitada per a exercir activitats de seguretat privada en tractar-se d'una comprovació que pot efectuar-se a través de la Unitat Central de Seguretat Privada de la Policia Nacional.

Per al jutge, resulta especialment cridaner que no es practicara aquesta comprovació quan els dos caps de seguretat de Repsol i CaixaBank que van contractar Villarejo -i que ja es troben investigats en la causa- havien format part de la Policia.

Considera que, encara que els dos no es trobaven en actiu, havien de conéixer l'escalafó dels membres del Cos Nacional de Policia per a saber que Villarejo exercia com a policia en actiu quan les dues companyies van contractar els seus serveis.

Aquesta falta de diligència deguda, conclou García-Castelló, fa necessari que les dues empreses expliquen en seu judicial "per què es va poder donar aquesta situació".

També et pot interessar

stats