La justícia europea avala l'acomiadament de professors interins abans de les vacances escolars
Sentencia que ja no concorren raons de necessitat i urgència i que no han de mantindre el lloc de treball fins setembre.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha avalat la normativa espanyola que permet que l'administració pública extingisca el contracte de professors funcionaris interins quan finalitza el període lectiu, perquè ja no concorren les raons de "necessitat i urgència" que existien quan van obtindre el lloc.
El tribunal de Luxemburg s'ha pronunciat sobre el cas elevat pel Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa pel que fa al cessament de dos docents funcionaris interins que van rebre una carta durant el curs escolar 2011/2012 en què se'ls informava de la finalització del seu contracte. Fins a aquest any, els professors interins havien mantingut el seu càrrec fins a l'inici del curs escolar següent.
Les autoritats educatives van al·legar que havien desaparegut tant la necessitat com la urgència que havien justificat que es recorreguera temporalment als seus serveis. Els docents, per la seua banda, argumentaven que la resolució dels seus contractes era abusiva i al·legaven tindre els mateixos drets que els funcionaris de carrera.
Interins enfront de funcionaris de carrera
En la seua sentència, el tribunal assenyala que el treball de durada determinada "no s'oposa a la normativa espanyola", que permet a un ocupador extingir el contracte de professors funcionaris interins quan finalitza el període lectiu si "ja no es donen les raons de necessitat i urgència a les quals es va supeditar el seu nomenament", mentre que es manté la relació de servei dels docents funcionaris de carrera.
A més, ha afegit que la legislació espanyola tampoc s'oposa a la directiva europea sobre determinats aspectes de l'ordenació del temps de treball, fins i tot encara que l'extinció del contracte prive als docents de dies de vacances estivals anuals retribuïdes corresponents al curs acadèmic.
Els jutges europeus han justificat la seua decisió apuntant que el fet que s'extingisca el contracte indefinit, "és inherent a la pròpia naturalesa de la relació de servei d'aquests empleats".
En canvi, afigen, les relacions de servei de durada determinada "es caracteritzen pel fet que l'ocupador i l'empleat acorden, quan s'inicia la relació, que s'extingirà quan es produïsca una circumstància fixada de manera objectiva", com "la finalització d'una tasca determinada, l'adveniment d'un esdeveniment concret o, fins i tot, una data concreta".