Juan Roig, quarta fortuna espanyola amb 3.400 milions

Sis valencians apareixen entre les 100 persones més riques d'Espanya segons la llista Forbes publicada aquest dijous

Imatge d’arxiu de Juan Roig en una sessió amb emprenedors / À Punt NTC

El president de Mercadona, Juan Roig, ocupa amb un fortuna de 3.400 milions d'euros el quart lloc entre les grans fortunes espanyoles, que lideren Amancio Ortega i la seua filla Sandra (Inditex) i Rafael del Pino (Ferrovial).

A Espanya les grans fortunes han vist com el seu patrimoni s'ha reduït un 7%, fins als 143.000 milions, per la guerra a Ucraïna, la inflació, l'alça de les matèries primeres i l'energia, així com la política de tipus d'interés i "la imminent recessió", segons la llista Forbes publicada aquest dijous.

Aquesta pèrdua patrimonial es tradueix en el fet que cada milionari ha reduït de mitjana la seua cartera en 286.301 euros al dia.

Malgrat la caiguda del patrimoni, les cinc primeres persones de la llista, Amancio Ortega i la seua filla Sandra (Inditex), Rafael del Pino (Ferrovial), Juan Roig (Mercadona) i Juan Carlos Escotet (Abanca) concentren quasi la meitat del total de les grans fortunes, el 48,6% o 69.300 milions.

Les persones més riques d'Espanya
Les persones més riques d'Espanya

Amancio Ortega consolida el lideratge amb 53.500 milions, encara que la seua fortuna es redueix un 20,15% enfront dels 67.000 milions del 2021, equivalent ara a la suma dels 27 espanyols que el segueixen en la llista; la seua filla Sandra, única dona entre els cinc primers, atresora 5.400 milions, un 14% menys que l'any passat.

Daniel Maté, accionista de la minera Glencore, escala a la sisena posició amb 3.100 milions i desbanca Juan Abelló, amb 2.800 milions.

Dins del top 10, destaca l'ascens del president del grup Iberostar, Miquel Fluxà, la fortuna del qual s'ha duplicat fins als 2.700 milions d'euros, i ascendeix catorze posicions, de la vint-i-dosena a l'octava.

Els valencians en el rànquing

A banda de Juan Roig també apareixen en la llista Forbes la dona, Hortensia Herrero (posició 11 amb 1.900 milions) i el seu germà Fernando Roig, propietari del grup ceràmic Pamesa (posició 19 amb 1.300 milions). José Ignacio Comenge, accionista de Coca-Cola, ocupa la posició 50 del rànquing amb una fortuna de 550 milions d'euros; la propietària de Sorman, Asunción Manzanet, accionista de Porcelanosa, apareix en la posició 85 amb 325 milions, i Adolfo Utor, president de Baleària, ocupa la posició 96 amb una fortuna de 300 milions després de comprar el 42,5% de la companyia a la família Matutes i controlar el 100% de la naviliera.

Alguns dels valencians en la llista Forbes de 2022
Alguns dels valencians en la llista Forbes de 2022 / À Punt NTC

Les majors pujades i les incorporacions

La pujada més forta de l'any en la llista Forbes l'han protagonitzada Carmen i Luis Riu, propietaris i principals executivs de Riu Hotels, que passen del lloc 91 al 45 en doblar la seua fortuna, de 300 a 650 milions.

L'entrada més significativa ha sigut la del conseller delegat de l'empresa d'energies renovables EiDF, Fernando Romero, que s'ha col·locat directament en el lloc 34 per la revaloració de la seua companyia en borsa.

Enguany el llistat compta amb dènou incorporacions amb una riquesa mitjana de 400 milions, i sumen un total de 7.550 milions. Entre les novetats, a més de l'esmentada de Fernando Romero, destaca la de Primitiva Renedo al costat de Dolores i Josefa Ortega, accionistes d'Inditex.

També se sumen els germans Josep, Óscar i Meritxell Vall, propietaris del grup carni Vall Companys; Joan Font, president del grup de supermercats Bon Preu, i Simón Pedro Barceló, copresident del grup Barceló, que retorna a la llista Forbes en el lloc 61 dels més rics d'Espanya.

Les 75 dones més riques

Per primera vegada, Forbes Espanya publica la llista de les 75 dones més riques d'Espanya, una classificació que inclou 34 noms que no són presents dins del llistat de les cent grans fortunes.

La riquesa d'aquestes 75 dones és de 37.450 milions d'euros, la qual cosa suposa una mitjana de 500 milions per cap i contrasta amb la fortuna dels 75 homes més rics, que sumen 116.400 milions o 1.550 milions cadascun, tres vegades més.

Per regions, Madrid és la que més dones milionàries aporta al llistat, amb setze fortunes que sumen 10.950 milions.

Madrid, al capdavant de les grans fortunes

Madrid compta amb 35 persones que acumulen un total de 35.900 milions d'euros. Com a curiositat, Forbes destaca la pujada de més de vint posicions de Nieves i Daniel Entrecanales, accionistes d'Acciona, i la incorporació de David Ruiz d'Andrés, fundador de Grenergy Renovables, amb una fortuna de 600 milions.

Catalunya és la segona regió amb més rics, 29, amb una riquesa mitjana de 605 milions. Per darrere, Galícia, Balears i la Comunitat Valenciana (en cinquena posició).

En les últimes posicions estan Cantàbria, La Rioja i Navarra, que no tenen cap fortuna en la llista dels cent espanyols més rics.

L'imperi de Rafa Nadal

Malgrat no figurar entre els cent més rics, Rafa Nadal és l'esportista espanyol amb més patrimoni i es queda a les portes d'entrar en la llista amb 250 milions d'euros, seguit de Fernando Alonso, amb 225 milions; Sergio Ramos, 180 milions; Andrés Iniesta i David de Gea, 125 milionsm i Gerard Piqué, amb 100 milions.

En el món de la cultura, la baronessa Carmen Thyssen apareix entre les vint fortunes més importants del país, amb un patrimoni de 1.300 milions d'euros, i vint llocs més a baix, el cantant Julio Iglesias, amb 700 milions, un 6,6% menys.

També et pot interessar

stats