José Antonio Pérez demana valentia al govern de Sánchez per a un acordar nou model de finançament autonòmic

27 min.

La Comunitat Valenciana pateix una malaltia des de fa dècades. Es tracta de l'infrafinançament. Almenys, així ho ha assegurat l'economista José Antonio Pérez en declaracions a À Punt NTC matí. L'alt comissionat per al finançament ha assenyalat que el problema és estructural, ja que ‘‘som pobres però aportem com a rics’’, ha dit, i ha demanat valentia al govern de Pedro Sánchez perquè aborde la reforma del model autonòmic de finançament. ‘‘No proposem que s'augmenten els recursos, sinó que es distribuïsquen d'una manera diferent’’, ha assenyalat.

Segons ha apuntat l'economista, la Comunitat Valenciana gasta per sota de la mitjana espanyola, tanmateix té un endeutament elevat, per la qual cosa ha comentat que l'única explicació és que "hi ha una mancança de recursos; el problema no està en la despesa". Una situació que, com ha explicat José Antonio Pérez, s'arrossega des del traspàs de competències en els anys huitanta, quan l'estat ‘‘no actuava com un pare que tractava els seus fills de la mateixa manera’’, segons la metàfora que ha utilitzat. 

En aquest sentit, l'alt comissionat per al finançament ha comentat que per a abordar el problema cal ‘‘un canvi de prioritat de recursos a les administracions, mantenint un equilibri entre les comunitats autònomes’’, una qüestió que ha confessat ‘‘és complexa, però possible’’. Sobre els terminis per a posar en marxa la reforma, José Antonio Pérez ha apuntat que l'horitzó electoral serà determinant. ‘‘La solució podria arribar en 2019 si les eleccions generals foren en 2020. Si no, és impossible’’, ha indicat.

Pel que fa a les possibilitats d'èxit, l'economista es manté optimista. ‘‘Hi ha un alt grau de consens entre les comunitats autònomes sobre el qual es pot construir una alternativa al model de finançament’’, ha conclòs. 

stats