El Consell demana a Europa que flexibilitze la PAC per la sequera

La Taula de la Sequera ha replegat les reivindicacions del sector agrícola i ramader pel dèficit hídric que la consellera d'Agricultura traslladarà "de manera immediata" al govern espanyol per a reclamar ajudes

La Taula de la Sequera, presidida, al fons per la consellera d'Agricultura Isaura Navarro / À Punt NTC

La Taula de la Sequera ha reunit als productors i les administracions valencians per plantejar reivindicacions i solucions contra el dèficit hídric. La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica Isaura Navarro, l'amfitriona de la cita, ha descartat que estiguem en una situació "situació d'emergència generalitzada" per les reserves hídriques que es conserven "gràcies a l'esforç que s'ha fet durant anys per a modernitzar regadius i estalviar aigua". La consellera ha situat el problema específic en el secà, que considera que està "en una situació més crítica" que necessitarà suport d'Espanya i la Unió Europea.

"No és només que no ploga, és que la terra està més seca. S'ha de flexibilitzar la PAC i tindre la situació en compte a l'hora en què arriben les ajudes" ha explicat als mitjans de comunicació minuts abans de la reunió.

Jorge Tamallo, de l'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) ha exposat al detall la realitat del dèficit hídric a productors agrícoles i ramaders. Veu la situació "amb preocupació" però lluny d'alarmismes. "Estem al març i abril més secs des que hi ha registres. En algunes zones fa vora 70 dies que no plou, però sí que va haver-hi precipitacions a l'abril [...] Estem per davall de la normalitat però no en situació extrema. No estem com a mitjans 80 i els 90, quan van ser diversos anys en aquesta situació", ha explicat Tamallo, que ha recordat que el cap d'espera un episodi de tronades a les comarques del Nord que deixarà un poc d'aigua.

Explicar l'abast real de dèficit hídric és un dels objectius de la reunió. L'altre, arreplegar les demandes del sector, respecte de les activitats més afectades per la sequera. "Hui fem el recull i el traslladarem de manera immediata al ministeri d'Agricultura, sense que passe temps", ha informat la consellera.

La Unió de Llauradors ha plantejat fins a 55 mesures la Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica. El secretari general, Carles Peris, ha avançat a Les notícies del matí, que reclamen ajudes directes i concretes per a pal·liar l'efecte de sequera en la producció del cereal i en l'expansió de costos per a alimentar el ramat, ja que la falta de pastos obliga a alternatives, com els pinsos, a preus disparats per la inflació.

Estem regant com a l'estiu, per les altes temperatures i ja ens estem consumint les reserves José Vicente Andreu - Asaja-Alacant

Des d'Asaja-Alacant José Vicente Andreu ha advertit que a les comarques del sud s'ha perdut "pràcticament el 100% del cereal" i "per quin any consecutiu" no hi haurà collita de cireres, emblema de les muntanyes d'Alacant, un fet que atribueix a un major impacte del canvi climàtic a la zona. Ha insistit Andreu a reclamar més aigua per a salvar les collites contra la sequera "climatològica i la política que ens volen imposar amb la retallada de cabdals del transvasament Tajo-Segura".

"Tenim reserves d'aigua per a regadiu, però la perspectiva dels pròxims mesos és complicada: estem regant com a l'estiu, per les altes temperatures, i ens estem consumint les reserves. La fruita d'estiu i cítrics poden tindre problemes", ha exposat en els minuts previs a entrar a la reunió.

Volem un transvassament urgen de 20,5 hm3 per del Xúquer-Vinalopó per a no haver de tirar d'aqüífers Angèl Urbina - Regants del Xúquer Vinalopó

Àngel Urbina, portaveu dels regants del Xúquer Vinalopó, ha demanat suport a la Generalitat per a reclamar el ministeri de Transició Ecològica un transvasament "urgent" de 20,5 hm³ i inversions per a optimitzar el repartiment de l'aigua, sense recórrer als aqüífers. "Tenim una gran riquesa, com és l'aigua mil·lenària el subsol, però no cal usar-la. Cal començar amb aigües superficials i si entrem en sequera llavors fer servir la dels aqüífers. Eixa és la nostra proposta, emprar bé els recursos", ha explicat.

O es posen mesures o no sé de què anem a viure. La sequera és total Luis Fernando Garcia - COAG-CV

El secretari general de COAG-CV, Luis Fernando Garcia, ha assistit amb una llarga carta de reivindicacions, que inclou els pagaments pendents per les ajudes a la sequera als productors joves en la temporada 2018-2019, compensacions econòmiques quan no es puga regar el raïm i més flexibilitat en la collita, perquè els nous terminis que puga imposar la sequera no perjudiquen possibles ajudes.

Ha advertit que la situació del secà a la Plana d'Utiel-Requena és "dràstica i insostenible", perquè la comarca és un "sequer". "Ara en maig ens posen aigua, però o es posen mesures o no sé de què anem a viure. La sequera és total", ha lamentat.

També et pot interessar

stats