La Inspecció de Treball llança una campanya contra possibles abusos en el període de prova

El 91% dels casos han superat el període de prova des que entrà en vigor la reforma laboral fa més de dos anys

La vicepresidenta i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, este dimecres
La vicepresidenta i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, este dimecres / La Moncloa

La Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS), dependent del Ministeri de Treball i Economia Social, posarà en marxa una campanya per a comprovar possibles incompliments en el període de prova dels contractes de treball.

“És inadmissible que este període de prova s'use per a defraudar el dret que tenen els treballadors i les treballadores a l'estabilitat”, ha assenyalat la vicepresidenta i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que l'ha definit com un valor imprescindible en les relacions laborals, ideat únicament per a comprovar les aptituds i l'encaix en l'empresa de la persona que s'hi incorpora.

La ITSS verificarà especialment els contractes de treball (a temps parcial o jornada completa) que s'extingisquen per no superar el període de prova malgrat haver excedit la duració màxima, així com l'acomiadament del personal que no supere el període de prova malgrat haver sigut contractat prèviament per a les mateixes funcions.

D'acord amb l'article 14 de l'Estatut dels Treballadors, el règim normatiu del període de prova estableix: 

  • Una duració màxima de sis mesos per a tècnics titulats (2 mesos en cas contrari).
  • En les empreses amb menys de 25 treballadors serà tres mesos, a excepció dels tècnics titulats. 
  • En els contractes temporals de 6 mesos o menys, no pot excedir un mes. 
  • Si la persona treballadora ja va exercir les mateixes funcions amb anterioritat, no se sotmetrà a un nou període de prova.

A través de l'Eina de Lluita contra el Frau, la Inspecció de treball buscarà possibles irregularitats per a evitar que algunes empreses recórreguen a fórmules que minven els drets de les persones treballadores i suposen un obstacle per a la lliure competència entre les empreses. 

Des que va entrar en vigor la Reforma Laboral, fa ja més de dos anys, el mercat de treball compta amb vora tres milions de persones treballadores més amb contractes indefinits. El 91% dels casos han superat el període de prova. “Malgrat això, en cap cas permetrem que eixe temps siga una excusa per al frau. Es va acabar ja el temps en què els treballadors i treballadores eren d'un sol ús”, ha conclòs la vicepresidenta.

També et pot interessar

stats