La inflació repunta al setembre fins al 3,5% pel preu de l'energia

La dada de la inflació subjacent es modera i es queda en el 5,8%. És la xifra més baixa des de juny del 2022

Els carburants s'han encarit aquesta setmana després de diverses setmanes sense pujades
Els repunt dels preus dels carburants ha contribuït al repunt de la inflació estimada / À Punt NTC

L'índex de preus de consum (IPC) avançat va pujar un 0,2% al setembre amb relació al mes anterior i va elevar nou dècimes la seua taxa interanual, fins al 3,5%, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’aquesta manera, la dada de la inflació assoleix el valor més alt des d’abril i la causa cal buscar-la en l’encariment de l’electricitat i els carburants.

L'avanç de l’IPC del setembre evidencia que la inflació encadena tres mesos consecutius d'ascensos, després que al juliol i agost pujara quatre i tres dècimes, respectivament, segons les dades de l’INE.

D’aquesta manera, la taxa interanual de l'IPC torna a superar el 3% després de tres mesos per baix. Des d’abril passat no havia superat la barrera del 3%. En aquell mes es va situar en el 4,1%.

L’INE ha atribuït el repunt de l'IPC al setembre a la pujada dels preus de l’electricitat, en contrast amb el descens que van experimentar un any abans i, en grau més baix, a l’encariment dels carburants, en contrast amb la rebaixa de preus que van registrar al setembre de l’any passat.

El mateix avanç oferit per l’INE reflecteix que la inflació subjacent, aquella que té en compte els preus dels aliments no elaborats i de l’energia, va baixar tres dècimes al setembre i es va quedar en el 5,8%, taxa 2,3 punts superior a la de l'IPC general i la més baixa des de juny de 2022, quan es va situar en el 5,5%.

Una crescuda del 0,2% respecte a l'agost

En termes mensuals, és a dir, del setembre sobre agost, l'IPC va registrar un augment del 0,2%, tres dècimes menys del que va pujar el mes anterior. Amb aquest repunt, la inflació encadena quatre mesos consecutius d'alces mensuals.

Des del Ministeri d’Afers Econòmics apunten que la dada de la inflació avançada mostra que les mesures adoptades pel govern espanyol “estan afavorint la competitivitat de les empreses, el guany de la quota de mercat i l’augment del poder adquisitiu dels salaris”. 

També et pot interessar

stats