La inflació es modera fins al 2,8% per l'abaratiment de la llum

La taxa subjacent retrocedeix fins al 3,4% i se situa en els nivells més baixos en dos anys

Una persona instal·la una bombeta de la llum
Una persona posa una bombeta de la llum / Shutterstock

Febrer ha fet de contrapunt a la pujada dels preus que va portar gener. En el segon mes del 2024, la inflació s'ha frenat sis dècimes fins al 2,8% en taxa interanual gràcies, principalment, a l'abaratiment de l'electricitat i a l'estabilitat del preu dels aliments i begudes no alcohòliques.

Segons la dada avançada de l'índex de preus de consum (IPC), publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en aquest comportament de la inflació destaca la davallada de la llum, en contrast amb la pujada rellevant que va tindre lloc el febrer del 2023.

Una vegada superat el repunt de gener motivat per l'efecte pujada de l'IVA en l'energia, que va elevar l'IPC interanual fins al 3,4%, el retrocés de febrer ha portat l'indicador al nivell més baix des de l'agost passat, quan es va quedar en el 2,6%. La inflació ara és menor perquè es compara amb el mateix moment, però de fa dotze mesos, quan els preus cresqueren un 6%.

També tira a la baixa de l'IPC l'estancament dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques, ja que el febrer del 2023 aquest mateix grup es va disparar per damunt del 17%. L'organisme estadístic assenyala com, en sentit contrari, els carburants han augmentat ara més que l'any passat.

En taxa mensual, els preus de consum registren un increment de dues dècimes, fins al 0,3%. D'altra banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent —que exclou del càlcul aliments frescs i energia perquè són més volàtils—cau dues dècimes i tanca en el 3,4%, el percentatge més baix de pràcticament els dos últims anys. L'indicador, de referència per a les autoritats monetàries per a preveure l'evolució dels preus a mitjà i llarg termini, dona símptomes de tendència positiva perquè encadena ja set mesos de descens.

El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha valorat en un comunicat les dades conegudes aquest dijous i ha remarcat que l'evolució de la inflació està permetent que "les llars recuperen poder adquisitiu i les empreses recuperen competitivitat". "Fem compatible la moderació dels preus amb el manteniment de l'escut social i el suport a les llars i famílies més necessitades", ha afirmat.

L'INE publicarà tots els detalls dels diferents elements que componen l'IPC, així com les xifres definitives i territorialitzades el 14 de març.

També et pot interessar

stats