La inflació estatal es relaxa al 3,2% en novembre per l'abaratiment dels combustibles i els paquets turístics

Els preus donen treva a les portes de Nadal i l'IPC subjacent, que exclou del càlcul aliments frescs i energia, cau al mínim des d'abril del 2022 i tanca en el 4,5%

Parada de marisc en el mercat d'Abastos d'Alacant
Parada de marisc al Mercat Central d'Alacant / Nigel Jarvis (Shutterstock)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de novembre 2023 - 09:20 Actualitzat: 29 de novembre 2023 - 10:23

La inflació dona un respir a les carteres dels consumidors a pocs dies perquè comence la campanya nadalenca. En el mes de novembre els preus pujaren un 3,2% en taxa interanual a tot l'Estat, segons l'indicador avançat que ha donat a conéixer aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística. El percentatge, però, és tres dècimes menor que el registrat en octubre, fet que dona senyals de certa moderació, després de dos mesos en què l'Índex de Preus al Consum (IPC) ha estat estancat en el 3,5%. 

L'ens estadístic atribueix la relaxació de la taxa, principalment, a les baixades registrades en els preus dels combustibles i els paquets turístics. En segon lloc, també al fet que els aliments i les begudes no alcohòliques, en el centre de l'espiral inflacionista des de fa ja un any, s'han encarit ara menys en comparació a novembre del 2022. D'aquesta manera, l'IPC torna a la senda de la contenció després de tres mesos consecutius d'increments —juliol, agost i setembre— i un estable —octubre. En el comportament de l'indicador en novembre també influeix, però en aquest cas a l'alça, el descens dels preus de l'electricitat, que és inferior al registrat en el mateix mes de l'any passat.

D'altra banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent —que exclou del càlcul els aliments frescs i els productes energètics per considerar-los més volàtils— cau set dècimes i tanca novembre en el 4,5%, el mínim des d'abril del 2022. Una tendència que, a més, dibuixa quatre mesos seguits de moderació. 

En taxa mensual, els preus de consum experimenten una baixada del 0,4% respecte a octubre i tornen al terreny negatiu després de nou mesos en positiu —tret de maig, quan es mantingueren estables—, segons detalla l'INE.

El Ministeri d'Afers Econòmics insisteix que la dada avançada de l'IPC de novembre és una "molt bona notícia", ja que es contrau tres dècimes. Destaca, igualament, l'evolució descendent de la inflació subjacent. "Amb això, els salaris continuen guanyant poder adquisitiu i les empreses espanyoles competitivitat, augmentant la quota de mercat, fins i tot en el difícil context internacional", ressalten des del departament liderat per la ministra Nadia Calviño.

L'indicador conegut aquest dimecres és només una previsió que s'haurà de confirmar el 14 de desembre, quan també es publicaran xifres definitives sobre la inflació per territoris i components, per exemple els aliments. En tot cas, i tenint en compte la coincidència que sol haver-hi entre les dades avançades i les finals, ja es pot dur a terme una estimació per a fixar en quin percentatge es revaloritzar les pensions contributives el 2024: un 3,8%. La quantitat s'extrau del càlcul de la mitjana de les dotze taxes interanuals de l'IPC anteriors a l'últim mes de l'any: és a dir, de desembre de 2022 a novembre de l'exercici present. 

També et pot interessar

stats