La inflació estatal es manté en el 3,5% per l'abaratiment dels combustibles

Octubre trenca amb tres mesos seguits d'alça en els preus i modera la taxa subjacent fins al 5,2%, la variació anual més menuda des de maig del 2022

Un operari ompli el depòsit d'un cotxe amb combustible
Un operari ompli el depòsit d'un cotxe amb combustible / Beearter (Shutterstock)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 d'octubre 2023 - 09:15 Actualitzat: 30 d'octubre 2023 - 09:40

Octubre ha posat fi a tres mesos consecutius d'alça en la inflació. Aquest mes la taxa interanual de l'índex de preus al consum es manté estable en el 3,5%, igual que al setembre, segons les dades que ha fet públiques aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística.

D'aquesta manera, els preus en el desé mes del 2023 pugen en la mateixa mesura que ho feren l'anterior i l'índex es queda invariable després que al juliol, agost i setembre avançaren quatre, tres i nou dècimes, respectivament. L'organisme estadístic atribueix aquest comportament a l'abaratiment dels carburants i a una pujada menor dels aliments i begudes no alcohòliques a l'experimentada en el mateix període de fa just un any.  Igualment, influeixen en el comportament de l'IPC l'encariment de l'electricitat, ja que els preus s'han reduït ara menys que en octubre de 2022, quan reportaren una davallada forta. En taxa mensual, l'indicador creix un 0,3% des de setembre i encadena cinc mesos a l'alça.

Tot això dibuixa un escenari tendent a l'estancament dels preus generals de consum, que no acaben de baixar, però tampoc es disparen aquest mes perquè les pujades en uns grups de productes les compensen les caigudes i moderacions d'altres. 

Tot i la relaxació d'octubre, l'IPC interanual es manté en els nivells més elevats des d'abril, quan va tancar al 4,1%, i vora punt i mig per damunt del mínim anual assolit en juny (1,9%). Cal retrocedir fins a març de 2021, vora un any abans de l'esclat de la guerra a Ucraïna, per a trobar un percentatge d'inflació interanual semblant, de l'1,3%.

El Ministeri d'Afers Econòmics i per a la Transformació Digital ha subratllat que “Espanya es consolida una de les principals economies de la zona euro amb una menor inflació i major creixement”. “Les mesures de política econòmica adoptades pel govern estan afavorint la competitivitat de les empreses espanyoles, el guany de quota de mercat i l'augment del poder adquisitiu dels salaris”, ha afegit.

En l'avanç d'octubre, d'altra banda, l'INE incorpora una estimació de la variació anual de la inflació subjacent —indicador que exclou del càlcul aliments frescos i productes energètics per ser més volàtils—, que cau sis dècimes fins al 5,2%. És el percentatge més baix registrat des de maig del 2022, quan es va situar en el 4,9%. Les dades definitives corresponents al mes d'octubre, amb l'IPC desglossat per comunitats autònomes, es coneixeran el 13 de novembre.

També et pot interessar

stats