La indústria tèxtil, a mig gas: un 20% paralitza la producció i un 15% aplica ERTO

La guerra d'Ucraïna ha aguditzat l'augment del cost energètic, al qual s'ha sumat la inflació

Imatge de treballadores d'una indústria tèxtil
Imatge de treballadores d'una indústria tèxtil / À Punt NTC

Un 20% d'empreses de la indústria tèxtil espanyola ha hagut de parar alguna línia de producció i un altre 15% ha hagut d'aplicar un ERTO, a causa de l'increment del cost energètic, que en els últims dotze mesos ha sigut d'un 180% de mitjana.

Així ho reflecteix una enquesta feta a l'abril pel Consell Intertèxtil Espanyol, i facilitada per l'associació valenciana Ateval, en la qual han participat 54 empreses. Segons l’estudi, un 98,1% d’elles ha reconegut que la seua activitat ha quedat afectada perquè els costos energètics representen un 30% del total (repartits en un 15% d’electricitat i un 15% en gas).

Moltes empreses utilitzen processos amb aigua i necessiten el gas per a operar en activitats com tintura i estampació, cosa que ha arribat a quintuplicar el preu per megavat/hora. A aquest preu s'afig l'augment d'un 50 a un 70% del preu de l'electricitat i fins a un 500% en el cas del gas, segons ha exposat el president d’Ateval, Pepe Serna. “Aquest increment depén dels contractes de què disposen les indústries i el termini d'aplicació”, ha precisat.

Aquest impacte s’ha notat directament en la cartera de comandes. Un 43% de les empreses tèxtils ha patit tensions de tresoreria. Al mateix temps, un 32% ha hagut de recórrer a finançament extern per a fer front a les seues obligacions.

El tèxtil de la Comunitat Valenciana representa un 50% de la indústria espanyola d'acabats, un 40% de filatura i un 18% en la confecció. La meitat de la producció, uns 2.000 milions d'euros, s’exporta a Europa i a la Xina, a més d’altres territoris, com el Pakistan, Bangla Desh i Turquia.

En aquest escenari, els preus de les matèries primeres que utilitzen (fibres, cotó o polièster) també han pujat, a més del transport, els costos del lloguer i la inseguretat de la logística, que generen "un increment dels costos industrials molt important", ha assenyalat Serna. Des de febrer, la guerra a Ucraïna ha aguditzat aquests problemes, que ja es venien notant des de finals del 2021, al qual s'ha sumat l'augment de la inflació.

"La cosa pinta malament, no veiem una eixida al conflicte de la guerra i es va aguditzant", ha lamentat el president de la patronal valenciana.

També et pot interessar

stats