El govern espanyol es compromet a ajudes addicionals per salvar la gigafactoria de Sagunt

El Ministeri d'Indústria amplia les ajudes del Perte del vehicle elèctric fins a 880 milions i la setmana vinent concretarà el repartiment final dels fons

La ministra Maroto, aquest divendres / Javier Vázquez (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'octubre 2022 - 14:59 Actualitzat: 22 d'octubre 2022 - 11:17

El govern espanyol intenta salvar el projecte de gigafactoria de Sagunt. Menys de 24 hores després d'amenaçar Volkswagen d'abandonar el projecte si els diners públics del Perte del vehicle elèctric queden lluny de les ajudes a què aspira, el Ministeri d'Indústria ha anunciat aquest divendres que amplia fins a vora 880 milions d'euros (877,2 milions) les ajudes públiques que es repartiran en el marc d'aquest projecte estratègic. Són deu els projectes que opten a aquestos fons.

El Ministeri informarà finalment la setmana vinent de les ajudes concedides de manera definitiva a cada agrupació empresarial beneficiària del Perte aplicat al vehicle elèctric i connectat (VEC), segons han explicat aquesta vesprada fonts pròpies. Poc abans, la ministra del ram, Reyes Maroto, havia assegurat que la resolució era qüestió d'hores, tot i que durant la vesprada el Ministeri ha aclarit que finalment no serà fins a la setmana vinent quan es notifique la distribució definitiva a cada agrupació empresarial beneficiària i es publique en la web del Ministeri.

Els vora 800 milions d'euros anunciats suposen augmentar en quasi 300 milions els fons adjudicats en la resolució provisional i representa el 29,5% del pressupost del programa, que ascendeix a 2.975 milions d'euros. En la pràctica implica que més del 70% dels fons es quedarien sense repartir. La responsable d'Indústria, tot i això, ha posat en valor que la proposta de mobilització de 880 milions és "única" perquè "mai abans" s'havia invertit tant en el sector automobilístic.

Maroto ja va avançar que en el primer trimestre de l'any 2023 es llançarà una segona convocatòria del Perte VEC, ja que en aquesta primera edició no s'esgotaran els fons inicialment previstos. Aquesta segona línia disposarà dels diners que no s'han utilitzat en la primera i, "si és necessari", podrien ampliar-se els recursos disponibles.

Sobre la factoria de bateries per a cotxes elèctrics que el grup Volkswagen pretén impulsar a Sagunt, Maroto ha assenyalat que ara mateix "tots els projectes tenen garanties perquè es puguen desenvolupar en funció de les necessitats que tenien les empreses".

També aquest divendres i en un sentit semblant, ha parlat el president del govern, Pedro Sánchez. El responsable de l'executiu ha assegurat que existeixen diferents ajudes addicionals a les que arreplega el Perte del vehicle elèctric i que podran articular tant les comunitats autònomes com l'Estat.

Sánchez també ha afirmat que l'executiu treballarà amb el Grup Volkswagen perquè la gigafactoria de bateries de Sagunt siga una realitat.

En un sentit semblant s'ha pronunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig. El cap del Consell ha tornat a defensar aquest divendres, com ja va fer dijous, que espera un "resultat positiu" per a la gigafactoria de Volkswagen, per considerar que hi ha "voluntat conjunta" tant del govern com de l'empresa perquè tire avant el projecte.

Puig ha fet la declaració divendres a Benidorm, on ha tornat a posar en valor el que ha recordat que serà la "inversió industrial més important feta a Espanya".

També et pot interessar

stats