Quin impacte podria tindre l’anul·lació de l'acord agrícola i pesquer entre la UE i el Marroc?
El volum de negoci entre la Comunitat Valenciana i el Marroc supera els 1.200 milions d'euros
El Front Polisario ha obtingut una sentència favorable de la justícia europea, que ha ordenat anul·lar els acords comercials i de pesca entre el Marroc i la Unió Europea perquè inclou el Sàhara Occidental. De moment continua l'activitat dels pesquers espanyols a la zona, a l'espera de la resolució dels recursos que hi puga haver contra aquesta decisió judicial.
La sentència del Tribunal General de la Unió Europea no afecta només els 93 pesquers espanyols que treballen al Marroc. També anul·la els acords agrícoles firmats el 2019 i que afavoreixen les relacions comercials. És tant el que està en joc que el mateix tribunal permet mantindre els pactes durant un cert període de temps perquè la cancel·lació immediata -diu- tindria greus conseqüències.
La decisió del tribunal europeu pot tindre conseqüències econòmiques més enllà de la pesca. De fet, el Marroc és un soci comercial per a la Comunitat Valenciana, ja que els lligams entre els dos territoris s'han incrementat en els últims 20 anys. El volum de negoci, entre importancions i exportacions, supera hui dia els 1.200 milions d'euros.
En total, vora 3.200 empreses fan negoci comprant i venent productes entre el Marroc i la Comunitat Valenciana i prop de trenta empreses valencianes tenen delegació al país nord-africà. Són companyies que es dediquen principalment a sectors com ara la metal·lúrgia amb ferro i acer per a la construcció, combustibles i plàstic, ceràmica, amb el sector del taulell, i també maquinària pesada i automòbils.