Les rebaixes comencen aquest diumenge amb descomptes de fins al 50%

Confecomerç preveu un augment del 5% de les vendes respecte a l'any anterior, però amb una despesa mitjana entre 75 i 80 euros

Les rebaixes comencen aquest diumenge amb descomptes de fins al 50%
Les rebaixes comencen aquest diumenge amb descomptes de fins al 50% / Alejandro Garcia (EFE)

L'arribada dels Reis d'Orient després de Nadal marca, com ja és tradició, el tir d'eixida de les rebaixes de gener. És un dels períodes més esperats per milers i milers de persones per a anar de compres i adquirir productes a preus més baixos del que sol ser habitual. Una carrera per a trobar la millor ganga que, any rere any, ens deixa imatges de cues llarguíssimes a les portes o les caixes dels establiments i tendes atapeïdes de gent.

Les d'hivern i estiu constitueixen les campanyes per excel·lència de rebaixes a Espanya, però ambdues tenen cada any més complicat el repte de no perdre força ni protagonisme en un context de descomptes constants i promocions —sobretot en internet— que han obert la batalla per a desestacionalitzar unes ofertes que fins fa poc monopolitzaven els hàbits de compra dels consumidors.

La Confederació de Comerç d'Alacant, Castelló i València (Confecomerç) "preveu un augment del 5% de les vendes respecte a l'any anterior" durant aquesta campanya. "Continuant amb la tendència dels últims anys, es preveu una campanya breu, les vendes es concentraran en les dues primeres setmanes de la campanya, que anirà perdent impacte", han explicat.

D'altra banda, descarta que hi haja "grans descomptes per a aquesta campanya, a causa dels alts sobrecostos que han estretit en gran manera els marges per als comerciants", ha afegit en una nota de premsa.

Dates clau

Habitualment, les rebaixes d'hivern sempre han començat el 7 de gener, l'endemà de Reis. Tot i això, cada vegada és més freqüent que molts comerços s'avancen a Ses Majestats d'Orient i pengen els cartells amb descomptes significatius uns dies abans, fins i tot a les acaballes de l'any anterior. Marques com Cortefiel, H&M o Bimba y Lola començaren a abaratir els preus el 28 de desembre.

El Corte Inglés, per la seua banda, va llançar fins al 5 de gener una campanya d'ofertes que arribaven fins al 40% en una selecció de productes amb motiu de l'entrada de l'any nou, però és aquest diumenge quan comença la seua campanya.

El grup Inditex, que engloba marques com Zara, Massimo Dutti, Lefties i Oysho, sol donar el tir d'eixida per internet el dia 6 de gener, quan els més menuts de la casa cauen esgotats després de jugar amb els regals que els porten els Reis.

La catalana Mango, d'altra banda, ja tenia descomptes en la pàgina web aquest divendres, però ha sigut aquest diumenge quan ha activat descomptes de fins al 50%.

Previsions de despesa mitjana

Un estudi realitzat per l'Associació Espanyola de Consumidors (Asescon) estima que enguany els que es llancen a les compres i a la carrera per a comparar preus es gastaran una mitjana de 164 euros, 21 menys que l'any passat. Les províncies de València, Madrid i Biscaia són les tres amb més previsió de despesa per part dels consumidors: vora 200 euros. Albacete (120), Ceuta (123) i Càceres (124) són els punts de la geografia espanyola on la ciutadania obrirà menys la butxaca.

Però, segons aquest informe, els espanyols i espanyoles no estan molt esperançats amb les ofertes que es trobaran, perquè el 88% manté que les rebaixes "no aportaran cap descompte addicional", ja que en els mesos anteriors han vist que s'han publicitat uns altres descomptes. Malgrat això, el 80% creu que es gastarà diners, i això a pesar que quasi la meitat desconeix tots els drets que els assisteixen en aquest període tan assenyalat per a les compres.

Segons Confecomerç, "el comerç de proximitat preveu que la despesa mitjana per client es trobe entre els 75 i els 80 euros, una xifra en la qual es veu reflectit no tant el previsible augment de les vendes, sinó el dels preus com a efecte de la inflació", ha assegurat l'entitat en una nota de premsa.

Drets i consells

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recorda que en rebaixes el que han d'abaixar són els preus i no els drets. Ací, alguns que s'han de tindre clars:

  • Els productes han d'haver estat en l'oferta de l'establiment durant un mes almenys i han de mostrar el preu original al costat del rebaixat, o bé indicar de manera clara el percentatge de la rebaixa.
  • La garantia i el servei de postvenda és sempre igual, independentment que el producte estiga rebaixat o no: tres anys.
  • En cas que s'establisquen condicions especials per a aquest període —limitacions en el mitjà de pagament o en les devolucions—, els comerços estan obligats a indicar-ho de manera expressa.
  • Si el producte està en perfecte estat, la tenda no està obligada a canviar-lo (excepte si així ho anuncia o publicita), encara que la majoria ho fa perquè és una bona pràctica comercial. No han de tornar els diners i poden canviar-lo també per un altre article o un val.
  • El consumidor en línia està especialment protegit: té catorze dies naturals per a retornar la compra si no el convenç.

D'altra banda, recorda consells que cal tindre presents abans de fer cap compra:

  • Evitar les compres compulsives. És preferible elaborar llistes del que es necessita i apuntar el preu que té ara, abans de la rebaixa. Així es podrà comprovar si baixa de veritat, i quant, en els pròxims dies. Aquesta pràctica és aconsellable especialment en el cas d'electrodomèstics i productes electrònics, perquè molts dels descomptes que tenen en realitat amaguen pujades de preu.
  • Hi ha diverses aplicacions com Camelcamelcamel, Keepa, Idealo, Fluctúate o Twenga que ens poden ajudar a constatar que les rebaixes anunciades són reals.
  • Prioritzar comerços adherits al sistema arbitral de consum o que tinguen el segell de Confiança en línia: els problemes es resolen d'una manera més ràpida i gratuïta.
  • Conservar sempre el tiquet de la compra és vital per a poder reclamar.
  • Les botigues han de comptar amb fulls de reclamacions a la disposició de la clientela. Si els neguen, es recomana avisar la policia municipal.

També et pot interessar

stats