La gran banca guanya 6.566 milions, un 15% més, i paga 1.500 milions per l'impost

Només per l'impost extraordinari, CaixaBank ha aportat 493 milions d'euros en el primer trimestre, seguit del Santander, amb 335 milions; BBVA, amb 285 milions; Sabadell, amb 195 milions; Bankinter, amb 95 milions i Unicaja Banc, amb 78,6 milions.

Els grans bancs espanyols
Els grans bancs espanyols / Europa Press

Els sis principals bancs espanyols (Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja Banc) han obtingut un benefici conjunt de 6.566 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, la qual cosa suposa un avanç del 15,3% respecte al mateix període del 2023.

El gravamen extraordinari ideat pel govern i que les entitats comptabilitzen els tres primers mesos de l'any, encara que l'hagen recorregut, els ha suposat restar quasi 1.500 milions d'euros, en concret 1.478,6 milions, un 32% més que un any abans, segons les dades recopilades per EFE este dimarts.

Només per l'impost extraordinari, CaixaBank va aportar 493 milions d'euros en el primer trimestre de 2024, seguit del Santander, amb 335 milions; BBVA, amb 285 milions; Sabadell, amb 195 milions; Bankinter, amb 95 milions i Unicaja Banc, amb 78,6 milions.

El gravamen extraordinari suposa en tots els casos un 4,8% dels ingressos de cada entitat per l'activitat bancària a Espanya, entre interessos i comissions, la qual cosa explica que CaixaBank, el grup amb major activitat al país, tinga l'impacte més gran.

No obstant això, el Banc Santander va obtindre els majors resultats, amb un benefici de 2.852 milions en el primer trimestre, un 11% més, gràcies al fet que el fort creixement del marge d'interessos en tots els negocis i totes les regions, i el control dels costos van compensar amb escreix el creixement previst de les provisions.

A continuació figura el BBVA, que va aconseguir un benefici net de 2.200 milions entre gener i març d'enguany, un 19% més, principalment per la bona marxa dels ingressos recurrents del negoci bancari —marge d'interessos i comissions netes— que van aconseguir la xifra de 8.398 milions, un 27% més.

CaixaBank completa el podi amb un benefici net de 1.005 milions en el primer trimestre del 2024, un 17,5% més, gràcies a la fortalesa financera i comercial, que, com destaca l'entitat, li va permetre continuar fent costat a famílies i empreses.

Per part seua, el Banc Sabadell va guanyar 308 milions en els tres primers mesos del 2024, un 50,4% més que un any abans, resultat que es va veure recolzat principalment pel dinamisme de l'activitat comercial i la millora de la qualitat dels actius, que va permetre elevar el marge d'interessos i reduir les provisions.

En el cas de Bankinter, l'entitat va reportar un benefici de 200,8 milions entre gener i març del 2024, un 8,7% més que un any abans, i rècord per a un primer trimestre, amb sòlids creixements en totes les línies de negocis i països, principalment Espanya, Portugal i Irlanda.

Finalment, encara que amb l'avanç més gran de resultats, figura Unicaja Banc, que va triplicar el benefici i va guanyar 111 milions en el primer trimestre del 2024, un 224% més, impulsat igualment pel negoci típicament bancari i el creixement a doble dígit de tots els marges del compte.

També et pot interessar

stats