El govern rectifica i no pujarà l’IVA a l’orxata

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va assenyalar els efectes que podia tindre per a l’orxata l’increment del 21% a les begudes ensucrades.

 

Un grup de joves consumint orxata.
Un grup de joves beu orxata

València/ El govern ha rectificat i no pujarà l’IVA a l’orxata, que seguirà tributant al 10%. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va assenyalar els efectes que podia tindre per a l’orxata l’increment del 21% de l’IVA aplicat a les begudes ensucrades, perquè l’orxata és un producte tradicional que "per normativa de la denominació" ha de tindre un 10% de sucre en la composició.

 

Carles Mulet va presentar al desembre de 2020 una esmena a la modificació de l'article 69 dels pressupostos generals de l’Estat per a excloure els sucs i l'orxata de la pujada de l'IVA, i va preguntar si aquest increment s’aplicaria a tots els sucs tingueren o no sucres o edulcorants. Mulet també va demanar que se substituira el terme "sucs" pel de "nèctars de fruita", ja que la formació valencianista considerava que la redacció podia generar "confusions importants".

En conéixer la rectificació per a l’orxata, el portaveu de Compromís ha aplaudit la decisió i ha afirmat que ‘’l’orxata es lliura de l’increment. Ens ha costat, hem fet una allau d’iniciatives parlamentàries i han tingut efecte. Era una barbaritat aplicar l’IVA a l’orxata. Ara esperem  veure-ho en la norma escrita i que no es quede en una simple interpretació’, ha assegurat.

 

La primera rectificació va ser per al suc de taronja

 Com ja va informar À Punt, el govern espanyol també va equiparar el suc taronja a les begudes amb sucre afegit amb la intenció  de pujar l'IVA al 21%. Fet que va provocar les crítiques des de diversos àmbits a la Comunitat Valenciana i en altres comunitats autonòmes, com Múrcia i Andalusia. I el passat 26 de novembre de 2020 es va produir la primera rectificació del govern, que decidia no pujar l'IVA dels sucs i dels nèctars de fruita sense sucre afegit. 

 

 

 

També et pot interessar

stats