El govern espanyol i els sindicats desbloquegen la reforma de les pensions

L'acord es preveu imminent després que l'executiu ha acceptat eliminar el 'factor d'estabilitat' heretat del PP, que reduïa la prestació quan s'allarga l'esperança de vida

Espanya destina més de la meitat de la despesa social a les pensions
Les parts han acordat derogar el factor d'estabilitat heretat del PPper a rebaixar les prestacions a mesura que augmente l'esperança de vida / À Punt NTC

El nou model de pensions està més a prop. El govern espanyol, els sindicats i la patronal han desencallat les negociacions i ultimen els detalls d'un acord que s'anuncia imminent, segons anticipen la Ser i El Periódico.

Les parts han arribat a un acord sobre la possible derogació del factor d'estabilitat, l'instrument que va incorporar el Partit Popular en la reforma de 2013 per a rebaixar la quantia a mesura que s'allargara l'esperança de vida.

Aquest mecanisme, que havia d'entrar en vigor el 2023, suposaria una pèrdua de poder adquisitiu per als pensionistes, que les organitzacions sindicals i alguns organismes estimaven en un 30% en els pròxims 30 anys. La decisió de mantindre la clàusula havia fet xocar l'executiu espanyol amb els sindicats, que condicionaven el pacte l'eliminació d'aquesta.

El document final amb el pacte necessita una nova revisió, previsiblement dilluns, abans de la seua remissió al Consell de Ministres.

La reforma de les pensions, l'acord més important en una dècada, recupera la revalorització automàtica de les pensions segons l'IPC i incorpora incentius a la jubilació tardana, a més de noves penalitzacions a l'anticipada.

També et pot interessar

stats