El govern espanyol reformarà la regla de despesa per a donar marge a comunitats autònomes i ajuntaments

Facilitarà a les entitats locals amb superàvit les inversions per a despoblament, el foment de l'ocupació, el medi ambient i l'educació.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant el ple del Congrés
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant el ple del Congrés / Chema Moya (Efe)

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat que el govern espanyol impulsarà una “nova regla de despesa” per a atorgar “més marge” a comunitats autònomes i ajuntaments. Segons ha dit, aquesta reforma facilitarà a les entitats locals amb superàvit les inversions per a assumptes com la despoblació, el foment de l'ocupació, el medi ambient i l'educació

Així, Montero s'ha mostrat partidària de “recollir” la petició de flexibilitzar la regla de despesa plantejada per EH Bildu, ERC, Compromís o Més País.

A més de canviar aquesta nova metodologia de regla de despesa, la ministra ha assenyalat que també es flexibilitzarà l'ús de les denominades inversions financerament sostenibles, que queden excloses del còmput de la regla per a les administracions en superàvit. Així, es permetrà un major volum d'aquestes i s'hi incorporaran nous conceptes, com la lluita contra la despoblació o el foment de l'ocupació.

Així ho ha manifestat durant la seua intervenció a la cambra baixa per a defendre la nova senda d'estabilitat pressupostària actualitzada per a enguany i fins a 2023, que se sotmet a debat i votació.

Montero ha defés la senda de correcció del dèficit públic per als pròxims anys –1,8% del PIB el 2020, 1,5% el 2021, 1,2% del PIB el 2022 i el 0,9% el 2023– per a adaptar-la a la realitat “econòmica, social i política” del país.

La ministra ha a apel·lat a la “responsabilitat” dels grups per a donar suport a aquesta senda perquè, segons ella, el rebuig implicaria reduir la capacitat de despesa de la Seguretat Social en quasi 7.500 milions d'euros i de les comunitats autònomes en 3.500 milions.

ERC facilitarà l'aprovació de la senda d'estabilitat

ERC ha anunciat que facilitarà amb el seu vot, sense aclarir si serà una abstenció o un suport, l'aprovació de la senda d'estabilitat pressupostària per als pròxims anys. El vot d'ERC és decisiu per a l'aprovació, que previsiblement tirarà avant, tot i que encara està pendent de la decisió d'altres grups.

Durant la seua intervenció en el Ple del Congrés, el portaveu d'ERC, Joan Margall, ha defés que amb aquest vot dona "marge de confiança" al govern espanyol "perquè el diàleg i la negociació puguen avançar" així com per a donar "una oportunitat a la taula de negociació".

"No ens agrada el seu sostre de despesa ni la seua senda de dèficit", li ha dit Margall a la ministra. A més, li ha reclamat els 400 milions d'euros que, segons ell, l'Estat deu a Catalunya pel canvi del sistema de liquidació de l'IVA en 2017.

No obstant això, ha valorat que l’executiu espanyol "està complint" amb els compromisos adquirits, en referència a la trobada de la taula de diàleg sobre Catalunya.

També et pot interessar

stats