El govern espanyol proposa establir límits per dies a la contractació temporal

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha reiterat que la reforma laboral es publicarà abans del 31 de desembre en el 'Butlletí Oficial de l'Estat'

La vicepresidenta segona del Govern i Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, reunida amb portaveus sindicals en el Ministeri
La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, reunida amb portaveus sindicals en el Ministeri / Eduardo Parra (Europa Press)

El govern espanyol, els sindicats i la patronal han tornat a reunir-se aquest dimarts a la taula de diàleg social sobre la reforma laboral, on el Ministeri de Treball ha proposat limitar la contractació temporal en una empresa per dies. En un text anterior s’havia plantejat que els límits per a aquest tipus de contractes foren per nombre de treballadors en relació amb la grandària de l'empresa, una estratègia que la patronal va rebutjar. Segons han apuntat fonts sindicals, el nou esborrany de l'executiu ha generat "consens en la filosofia i en l'esquema de contractació”.

La negociació se centra ara a establir quin serà aquest límit temporal. La CEOE aposta per superar els 120 dies, mentre que els sindicats volen fixar-lo per davall de 75.

El nou text del govern també proposa mantindre la causalitat en la contractació temporal. Per tant, els contractes que se signen amb la nova reforma laboral hauran de justificar la motivació temporal per a cobrir un lloc ocasional i puntual.

La reunió s'ha fet per videoconferència, durant prop de cinc hores, per abordar l'article 15 de l'Estatut dels Treballadors, relatiu a la duració dels contractes, i l'article 16, sobre els contractes fixos discontinus. La taula tornarà a reunir-se divendres, en què el Govern presentarà un document que recollirà les aportacions que han fet els agents socials en la trobada d'aquest dimarts. 

Els punts que falten per tractar 

A més dels límits a la contractació temporal en nombre de dies, la reforma laboral de Díaz vol regular les causes de la contractació eventual, els contractes d'interinitat en algunes cobertures com les vacances, el temps dels contractes circumstancials de curta duració i la nul·litat del contracte en cas de frau de llei en la contractació temporal.

Un dels punts més controvertits, en què la negociació està encallada, és el contracte fix discontinu i les causes per les quals es justifica la possible falta d'incorporació davant d'una crida. També el període garantit de treball efectiu i el còmput de l'antiguitat.

Els treballs de la taula de diàleg social s'han intensificat en les últimes setmanes, almenys amb dues reunions per setmana. Per a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, el fet que la patronal haja fet una proposta suposa que "estan pel sí". Díaz ha insistit aquests dies que es complirà el termini "autoimposat" i compromés amb Brussel·les de tindre publicada la "gran reforma del mercat laboral" en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) abans del 31 de desembre d'enguany.

També et pot interessar

stats