El govern espanyol proposa avançar l’edat de jubilació en professions d’alt risc

Els sindicats asseguren que es tracta d'una reivindicació històrica que s’hauria d’haver aprovat fa temps

Un bomber treballant en l'extinció d'un incendi / À Punt NTC

El govern espanyol estudia avançar l'edat de jubilació en activitats que impliquen un alt risc d'accidents o de desgast físic o psíquic. El Ministeri de Seguretat Social ha presentat aquest dimarts una proposta a sindicats i patronal en la qual hauran de negociar els factors a tindre en compte, i els tipus de treballs que se'n podrien beneficiar. En l'actualitat ja hi ha unes altres professions que compten amb aquest dret.

L'esborrany elaborat pel Ministeri planteja que els treballadors i treballadores d'activitats que causen seqüeles o que tinguen alta mortalitat puguen jubilar-se abans. Per als sindicats és una reivindicació històrica que s’hauria d’haver aprovat fa temps. “No pot ser que alguns professionals arriben a la jubilació en unes condicions pèssimes després d’estar tota la vida treballant”, assegura Ana García, secretària general de CCOO-PV. 

En l'actualitat els miners, els treballadors aeris i ferroviaris, els bombers o la policia local ja tenen aquest dret. Amb la proposta de l’executiu espanyol s'ampliarien les activitats beneficiades, però encara estan per definir. “Podria anar des del sector de la construcció, treballs on els treballadors s’interrelacionen amb alt voltatge o els de transport per carretera”, apunta la secretària d’acció sindical d’UGT-PV, Lola Ruiz. 

De moment, el govern central ha marcat un termini de sis mesos perquè les organitzacions professionals i sindicals proposen quines activitats s'haurien d'incloure. Perquè la jubilació avançada de nous col·lectius de treballadors no afecte el sistema públic de pensions, hi haurà una cotització addicional a la Seguretat Social que anirà a càrrec d'empreses i treballadors.

També et pot interessar

stats