El govern espanyol adjudica els viatges de l'Imserso, que podrien tornar al novembre

Hosbec celebra que s'ha superat un "primer escaló" a pesar del retard que han patit els terminis de la licitació, ja que el programa havia d'estar en marxa a l'octubre

Imatge d'arxiu de quatre turistes de la tercera edat en una platja
Imatge d'arxiu de quatre turistes de la tercera edat en una platja / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 d'octubre 2021 - 15:55 Actualitzat: 07 d'octubre 2021 - 18:53

El Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 ha adjudicat de manera provisional el programa de turisme social de l'Imserso. Segons ha informat aquest dijous en una nota de premsa, el procés de contractació "avança" i ja s'estan preparant els més de tres milions de comunicacions dirigides als beneficiaris, en què s'indicaran les dates concretes perquè es puga començar la comercialització dels viatges dirigits a la tercera edat. 

Aquest dimecres ha conclòs la fase de valoració de les ofertes de les licitadores, després de vora tres mesos. En aquest període també s'ha superat la suspensió cautelar del programa, arran dels recursos que el sector va presentar davant del Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals per discrepàncies amb el plec de condicions. 

El departament dirigit per la ministra Ione Belarra apunta que els viatges "estan més prop" de poder començar. Estava previst que tornaren aquest mateix octubre, després d'un any i mig de suspensió per la pandèmia de coronavirus. No obstant això, els tràmits administratius han retardat els terminis, fins al punt que alguns agents del sector turístic creuen que aquests desplaçaments hauran d'esperar almenys fins a novembre.

La patronal hotelera Hosbec celebra que el govern espanyol haja mogut fitxa finalment i ha qualificat l'adjudicació provisional dels lots 1 i 2 (turisme peninsular i illenc) i del lot 3 (turisme cultural) com "un primer escaló superat" del que veu com "una llarga carrera", fins a la posada en marxa definitiva del programa. Així i tot, considera que encara "queden moltes incògnites per aclarir". Per exemple, saber què ocorrerà amb el pressupost que el turoperador guanyador dels lots 1 i 2 no utilitzarà i que "es pot destinar a incrementar places, cosa que és molt important en la situació actual", ha apuntat la secretària general, Nuria Montes.

La patronal valenciana s'ha mostrat crítica amb la gestió que el govern espanyol ha fet del programa de vacances de l'Imserso. A un retard en la licitació que asseguren que no entenen, s'ha unit la falta de voluntat –diuen– per a modernitzar un programa que "ha degenerat" amb el pas dels anys i els obliga a treballar a pèrdues pels baixos preus. El sector estima que els primers clients de les vacances de l'Imserso no arribaran als establiments, "en el millor dels casos i si no es produeix cap incident que provoque un altre retard", com ara la interposició d'un nou recurs judicial, fins d'ací a cinc o sis setmanes. Això situa el calendari pràcticament a mitjan novembre.

El Ministeri de Drets Socials ha defensat el procés que ha seguit el govern espanyol per a recuperar els paquets de turisme sènior. Segons ha explicat, perquè els viatges pogueren reprendre's havien de donar-se dues condicions. La primera "i més important", que existira una situació de seguretat raonable respecte de la Covid-19, un aspecte que s'ha aconseguit per "l'extraordinari esforç" en vacunació que ha fet Espanya en aquests mesos. En segon lloc, calia una major certitud acompanyada d'una oferta turística suficient que permetera impulsar la nova contractació. I argumenta en aquest sentit que si la licitació dels viatges s'haguera avançat al març o l'abril, no hauria sigut possible que les empreses hagueren organitzat les ofertes.

Ara s'obri un termini entre 10 i 15 dies per a poder presentar al·legacions, abans que l'adjudicació provisional del Programa de Turisme Social es convertisca en ferma. Després queda el tràmit de presentació de documentació de les adjudicatàries per a formalitzar els contractes.

També et pot interessar

stats