El govern espanyol acorda la compra de fins a un 10% de Telefónica

La decisió es produeix després que al setembre un fons saudí anunciara la compra del 9,9% del capital de la multinacional espanyola

Façana de Telefónica
Façana de Telefónica / Ricardo Rubio (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de desembre 2023 - 18:22 Actualitzat: 19 de desembre 2023 - 20:35

El govern vol ser el primer accionista de Telefónica. El Consell de Ministres ha acordat aquest dimarts ordenar a la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) que compre fins a un 10% del capital social de Telefónica, segons ha informat el hòlding públic a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquesta vesprada. La decisió arriba quatre mesos després que STC Group, el principal operador saudí, anunciara l'adquisició d'una participació del 9,9% en la multinacional espanyola (un 4,9% en accions i un 5% en productes financers) per un import total de 2.100 milions d'euros.

Aquesta participació del 10% de la companyia de telecomunicacions equivaldria a 2.500 milions d'euros, atés que la seua capitalització ascendeix en l'actualitat a 20.500 milions.

"Telefónica és una companyia líder en l'àmbit de les telecomunicacions, tant a Espanya com en l'àmbit internacional. Desenvolupa un conjunt d'activitats que resulten de crucial rellevància per a l'economia, el teixit productiu, la investigació, la seguretat, la defensa i, en definitiva, el benestar dels ciutadans", afig el text.

"Amb una vocació de permanència, la participació de SEPI permetrà proporcionar a Telefónica una estabilitat accionarial més gran perquè la companyia aconseguisca els objectius i, per tant, contribuirà a la salvaguarda de les capacitats estratègiques. SEPI procedirà a dur a terme els tràmits i actuacions que permeten posar en marxa el procés, minimitzant l'impacte en la cotització, per a completar l'adquisició del volum d'accions necessari", agrega.

La vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha valorat la decisió aquesta vesprada en els corredors del Senat. Ha explicat que l'executiu avança en la línia d'altres països europeus, com França i Alemanya, "que tenen o incrementen la participació pública en els grans operadors estratègics de telecomunicacions". Calviño ha destacat la presència de la companyia espanyola en les infraestructures de telecomunicacions i en l'àmbit de la innovació tecnològica i també "el seu pes en l'àmbit de la seguretat i la defensa".

La SEPI analitzava l'operació des d'octubre

La SEPI va confirmar el mes d'octubre a la CNMV que analitzava una eventual adquisició d'una participació accionarial en Telefónica, encara que llavors destacava que no tenia una decisió presa. De fet, portava temps "monitorant" i fent anàlisis internes.

L'adquisició per part del grup saudí de la participació requereix el vistiplau del Ministeri de Defensa per la condició d'empresa estratègica.

"L'Estat ha d'estar present en les empreses estratègiques del nostre país. Vam dir fa mesos que era necessari. Hui és una realitat", ha sostingut Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern i líder de Sumar a través del seu compte d'X (abans Twitter).

De la mateixa manera, Sumar ha fet una valoració positiva de la irrupció de l'Estat en Telefónica. Per a la portaveu del partit en el Congrés, Marta Lois, aquest moviment respon a una exigència que Yolanda Díaz va traslladar en el seu moment per a recuperar la participació en una empresa estratègica. "Quan parlem de sobirania política és molt important parlar de sobirania digital. És una empresa amb una gran quantitat de dades, per això és necessari que residisca en mans públiques i espanyoles", ha defensat.

També ha parlat del tema el portaveu d'Esquerra Republicana (ERC) en el Congrés, Gabriel Rufián, qui ha advocat per la nacionalització de Telefónica. Així ho ha dit als corredors de la Cambra Baixa, on ha emfatitzat que més que fer-se amb una participació accionarial, l'Estat hauria de fer amb aquesta empresa és nacionalitzar-la perquè no estiga "al servei del mercat, a més, en el pitjor sentit possible".

Per contra, el coordinador de l'àrea d'economia del PP, Juan Bravo, creu que no hi ha "motiu justificat" per a l'entrada de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) en Telefónica i considera que es tracta d'un acte de "populisme" que amenaça a "trencar" el mercat.

També et pot interessar

stats