El govern elimina l'IVA a l'oli d'oliva fins a l'octubre i redueix l'IRPF a rendes baixes

El Consell de Ministres aprova un nou paquet anticrisi per a pal·liar els efectes de la crisi de preus derivada de la guerra a Ucraïna

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, este dimarts
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, este dimarts / Chema Moya (EFE)

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un nou paquet anticrisi que inclou l'eliminació de l'IVA per a l'oli d'oliva fins a octubre i la reducció de l'IRPF per a les rendes baixes, segons ha informat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha detallat el contingut del reial decret llei, que dona continuïtat a algunes de les mesures adoptades per a pal·liar els efectes de la crisi de preus derivada de la guerra a Ucraïna, mentre que en decauen altres, com la rebaixa de l'impost especial de l'electricitat.

Montero ha destacat que les mesures adoptades per a protegir la majoria social des de l'any 2020 ascendeixen a 120.000 milions d'euros i la "major rebaixa d'impostos" de la història ha permés estalviar 25.000 milions, tot això al mateix temps que s'ha corregit el dèficit públic.

La vicepresidenta ha detallat que les mesures fiscals del paquet, que afecten l'IVA i l'IRPF, permetran estalviar a les famílies 3.000 milions d'euros a l'any.

IVA zero per a l'oli d'oliva

Una de les grans novetats d'este paquet de mesures és la rebaixa de l'IVA de l'oli d'oliva, que passa del 5% a 0% en incorporar-se al grup d'aliments bàsics, que habitualment paguen un IVA del 4%, però que actualment el tenen bonificat íntegrament.

L'oli d'oliva s'integrarà permanentment en aquest grup, del qual formen part la llet, el pa, els ous o la fruita, que segons s'ha aprovat continuarà pagant un IVA zero fins al 30 de setembre, per a després tributar al 2% fins a final d'any, quan recuperarà el seu tipus habitual del 4%.

El decret llei també amplia la rebaixa de l'IVA per a pastes i olis de llavor, que mantindran l'actual tipus del 5% fins al 30 de setembre per a després tributar al 7,5% fins a final d'any abans de tornar al 10% al gener.

Reducció de l'IRPF per a rendes baixes

Montero ha explicat que el decret llei també inclou una baixada de l'IRPF per a rendes baixes a través de l'elevació de la reducció que s'aplica a este impost, de manera que els qui cobren fins a 15.876 euros anuals, és a dir, el salari mínim interprofessional, no hauran de tributar.

El govern ja havia eximit de retencions este col·lectiu, una mesura que ara s'acompanya d'esta ampliació de la reducció dels rendiments del treball a través d'una modificació de la llei de l'IRPF.

"No obstant això, els col·lectius que se'n beneficien són més amplis", ha apuntat Montero, ja que la rebaixa de l'IRPF aconseguirà a remuneracions de fins a 22.000 euros anuals, és a dir, que beneficiarà 5,2 milions de contribuents, sobretot treballadors i pensionistes de rendes baixes.

Subministraments bàsics garantits

El nou decret també prorroga fins a final d'any la prohibició d'interrompre per impagament els subministraments bàsics als consumidors vulnerables, mentre que el descompte del bo social elèctric s'estén fins al 30 de juny de l'any que ve.

Pel que respecta a la tarifa d'últim recurs (TUR) del gas natural, "es concedeix caràcter indefinit a aquesta tarifa per a les comunitats de propietaris", ha apuntat Montero.

També et pot interessar

stats