El Govern d'Espanya envia hui a Brussel·les el pla pressupostari després de rebre l'aval del Consell de Ministres

A més, la ministra Calviño detallarà les previsions de xifres macroeconòmiques per al 2018 i també per als pròxims dos anys.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van signar aquest dijous l'acord sobre pressupostos per al 2019
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van signar aquest dijous l'acord sobre pressupostos per al 2019 / Zipi (Efe)

El Govern d'Espanya remetrà aquest dilluns a la Comissió Europea el pla pressupostari de 2019, que inclourà bona part de les mesures recollides en l'acord subscrit divendres amb Podem, així com les xifres macroeconòmiques i la previsió d'ingressos i despeses derivada de les mesures fiscals previstes. L'enviament de l'esborrany pressupostari a Brussel·les es produirà després que el document siga avalat pel Consell de Ministres en una reunió extraordinària també aquest mateix dilluns.

Tot i que no és un tramit obligatori, l'executiu central vol enviar a la Comissió Europea un missatge clar de compromís amb l’estabilitat pressupostària a través del document. 

Després de la reunió del gabinet de Sánchez, la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, detallarà les xifres macroeconòmiques de l'esborrany: ara com ara se situen, en el cas de les previsions de creixement, en el 2,7% enguany i en el 2,4% el 2019. La senda de dèficit plantejada pel govern central i rebutjada pel Congrés planteja un dèficit del 2,7% per a enguany (cinc dècimes més que la de l'executiu de Rajoy), un 1,8% per al 2019 i un 1,1% per al 2020.

En la roda de premsa de divendres, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja va explicar que es preveu una recaptació de 5.678 milions d'euros gràcies a les mesures de la reforma fiscal i la lluita contra el frau acordada amb Podem per als pressupostos generals de l'Estat de 2019, sense incloure els ingressos per cotitzacions, i una despesa entorn de 2.082 milions d'euros associats només a l'administració general de l'Estat. Per tant, aquestes xifres no inclouen les despeses relatives a les comunitats autònomes, com les d'Educació o les de Sanitat, ni les referents a la Seguretat Social en la qual s'inclou la revalorització de les pensions.

Ara, el govern de Pedro Sánchez ha d'esperar per a veure si el pla pressupostari rep el vistiplau de Brussel·les. La Unió Europea exigeix el sanejament dels comptes, que es complisca amb el límit del 3% de dèficit i el que, de moment, és impossible de complir: que el deute públic no supere el 60% del producte interior brut. Ara mateix és del 98%.

També et pot interessar

stats