El govern anuncia el primer Perte Xip per al primer semestre del 2023

La mancança de semiconductors i material de microelectrònica ha suposat un colp dur per al correcte desenvolupament de l’economia de diversos sectors industrials

Tant Rússia com Ucraïna són països exportadors dels elements necessaris per a la fabricació de microxips
Un microxip, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La mancança de semiconductors i material de microelectrònica ha suposat un dur colp per al correcte desenvolupament de l’economia de diversos sectors industrials, entre ells el de l’automòbil. Per a intentar donar resposta a aquest problema, el govern espanyol preveu llançar en el primer semestre del 2023 les primeres convocatòries d'ajudes del projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (Perte) per a microelectrònica i semiconductors, conegut com a Perte Xip.

La ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha presidit aquest divendres la primera reunió del comissionat especial del Perte Xip amb els representants del sector, on s'han detallat els principals avanços del pla. L'executiu llançarà les primeres convocatòries d'ajudes en el primer semestre del 2023, encara que prèviament es posaran en marxa consultes i manifestacions d'interés per a delimitar l'àmbit d'actuació. 

L'any que ve, el govern transferirà 800 milions d'euros en forma de préstec a Semys, l'empresa pública de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) per a gestionar el Perte, i 450 milions més aniran dirigits a empreses, societats, entitats públiques, fundacions i comunitats autònomes.

El Ministeri confia que aquests recursos permetran posar en marxa “actuacions concretes i inversions que reforcen l'ecosistema de microxips, format per centres de recerca i de disseny, universitats, així com grans i petites empreses en tot el territori”.

Des de l’aprovació del Perte el maig passat, el govern assegura que ha identificat un gran potencial de talent a Espanya i ha aconseguit atraure les primeres inversions de les empreses líders en l'àmbit internacional, com l’anunci de Cisco d'instal·lar a Barcelona el seu primer centre de disseny europeu de xips.

En la trobada també han participat la secretària d'Estat de Telecomunicacions, María González Veracruz; i el secretari General de Telecomunicacions, Arturo Azcorra, a més d'unes 50 companyies i representants de centres de recerca i empreses públiques.

El Perte Xip compta amb un volum d'inversió pública de fins a 12.250 milions. Per al 2023, els pressupostos generals de l'Estat inclouen més de 1.250 milions per al seu desenvolupament, segons el Ministeri.

També et pot interessar

stats