La Seguretat Social permetrà recuperar les pràctiques no cotitzades pagant menys

Entre les millores, destaca l'ampliació de la sol·licitud a tres anys i mig, fins al 31 de desembre del 2027, per a facilitar que els interessats puguen accedir-hi

Una responsable d'una empresa parla amb un becari
Una responsable d'una empresa parla amb un becari / Suteren (Shutterstock)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 de maig 2024 - 20:26 Actualitzat: 22 de maig 2024 - 13:05

La Seguretat Social permetrà recuperar les pràctiques no cotitzades aplicant la base de cotització de l'any en què es van realitzar, i no l'actual, la qual cosa suposarà una reducció en l'import a abonar respecte a l'inicialment fixat, que eren uns 290 euros per cada mes recuperat.

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha presentat este dilluns a sindicats i patronal, reunits en la Mesa de Diàleg Social de Pensions, una proposta que suposa la modificació de l'orde per a recuperar anys cotitzats d'antics estudiants en pràctiques i investigadors.

Així, s'adequarà la base de cotització del conveni especial: es prendrà com a base de cotització la mínima corresponent a l'any en què es va dur a terme l'activitat. Això farà, per exemple, que la quota de l'any 1997 siga de 101 euros. A més, podran rescatar-se íntegrament cinc anys; també en els casos en els quals, d'acord amb la regulació del 2011, ja es van recuperar dos anys. També s'amplia la possibilitat de fraccionar el pagament fins a un màxim de cinc anys. Per exemple, si es rescaten dos anys, poden pagar-se en cinc. A més, les quotes del conveni especial són despesa deduïble en l'IRPF.

Amb esta proposta, s'estén a tres anys i mig (fins al 31 de desembre del 2027) la finestra temporal oberta per a la subscripció del conveni, per a facilitar que els interessats puguen accedir a ell. Des del Ministeri han apuntat que això suposarà "una oportunitat i un procediment excepcional, perquè antics estudiants i investigadors més séniors puguen afegir anys de cotització i, així, poder accedir a una pensió o millorar el seu import, recuperant un dret que no existia quan van fer estes pràctiques".

La cotització pels períodes de pràctiques reconeguts en este conveni especial tindrà per objecte la cobertura de les pensions de jubilació, d'incapacitat permanent i de mort i supervivència, derivades de contingències comunes.

Els estudiants que compten amb esta protecció superen ja els 600.000, segons el Ministeri, que ha defés el canvi de model com una "extensió de drets dels més joves", pel fet que "les pràctiques formatives no remunerades comencen a cotitzar".

També et pot interessar

stats