Funcas retalla al 0,7% les previsions per a l'economia el 2023 i no descarta una recessió tècnica

La Fundació de Caixes d'Estalvis ha retallat 1,3 punts les seues estimacions "per l'afebliment de l'economia"

El director de Conjuntura i Economia Internacional de Funcas, Raymond Torres i el director general de Funcas, Carlos Ocaña
El director de Conjuntura i Economia Internacional de Funcas, Raymond Torres i el director general de Funcas, Carlos Ocaña / Europa Press

La Fundació de Caixes d'Estalvis (Funcas) ha elevat tres dècimes les seues previsions de creixement econòmic d'Espanya el 2022, fins al 4,5%, però ha retallat 1,3 punts les seues estimacions per al 2023, fins al 0,7%, per l'afebliment de l'economia i el refredament de la demanda interna en un context d'incertesa per la guerra a Ucraïna i d'alça de preus.

Des de la Fundació estimen que en l'últim trimestre d'enguany i el primer de l'any que ve "és possible" que es produïsquen decreixements del producte interior brut (PIB), la qual cosa generaria una situació de ''recessió tècnica''. Això sí, des de Funcas han destacat que en un horitzó més llarg es produirà aquest "xicotet" creixement positiu a Espanya (0,7%), enfront d'unes pobres perspectives per a altres economies de la zona euro.

Així ho han avançat el director general de Funcas, Carlos Ocaña, i el director de Conjuntura i Economia Internacional de Funcas, Raymond Torres, en roda de premsa per a explicar l'actualització de les previsions econòmiques per a Espanya per al període 2022-2023.

Els experts han explicat que l'economia espanyola s'ha afeblit en els últims mesos i l'escalada de preus ha minvat el poder adquisitiu de les llars, que ja han consumit una part important del matalaf d'estalvi acumulat durant la pandèmia.

Encara que des de Funcas estimen que els nivells d'ocupació continuaran estables –amb la creació de 220.000 llocs entre el segon trimestre de 2022 i el quart trimestre de 2023– i que els salaris creixeran un 3,5% l'any que ve –un punt i mig més que el 2022– això serà "insuficient" per a recuperar el poder adquisitiu de les famílies, que fins i tot continuaran perdent capacitat.

Això es deu al fet que, davant de l'actual episodi d'escalada de preus, la Fundació de Caixes d'Estalvis ha projectat una inflació mitjana per a l'actual exercici del 9,1% i del 4,8% per a 2023.

Les previsions de Funcas pivoten sobre un escenari que contempla que s'efectuen increments addicionals dels tipus d'interés fins a aconseguir el 2,5% en el segon trimestre de 2023, encara que a partir d'ací es mantindran sense grans canvis.

També et pot interessar

stats