Funcas rebaixa al 5,7% la seua previsió de creixement en 2021 pel retard de la recuperació

La recuperació que esperava per al primer trimestre ara es demora al tercer per l’evolució de la pandèmia.

Imatge d'arxiu de grues de construcció
Imatge d'arxiu de grues de construcció / Funcas

La Fundació de Caixes d’Estalvis (Funcas) ha rebaixat un punt la seua previsió de creixement econòmic per a Espanya enguany, fins al 5,7%, a causa del retard en l’inici de la recuperació econòmica amb motiu de la pandèmia de la Covid-19, que esperava per al primer trimestre i ara es demora al tercer.

D’altra banda, per al 2022, Funcas eleva la seua previsió de creixement una dècima, fins al 6,3%. Així ho ha assenyalat aquest divendres el director general de Funcas, Carlos Ocaña i el director de Conjuntura i Economia Internacional, Raymond Torres, durant l’actualització de les previsions econòmiques per a Espanya en el període 2021-2022.

Funcas estima ara que es produirà un retard de la recuperació econòmica, per la qual cosa preveu una caiguda del PIB intertrimestral del 0,1% en el primer trimestre, que passarà a un creixement del 0,9% en el segon, del 2,6% en el tercer i del 3,4% en el quart trimestre, per la qual cosa la recuperació s’accelerarà a partir del mes de juliol.

Ocaña i Torres, que han assegurat que la clau de la recuperació serà, sens dubte, l’evolució del turisme, més que l’impacte dels fons europeus, que xifren només en un punt per a enguany si es gasten uns 14.000 milions d’euros, per davall dels 27.000 milions que estima el govern. D’aquesta manera, el creixement del 5,7% que estimen per a enguany està basat en la hipòtesi que la campanya turística se situe en el 26% del valor normal de les últimes campanyes pre-Covid, i que aquesta s’eleve al 70% el 2022. A més, s’absorbirà enguany el 40% de la demanda latent d’uns 56.000 milions d’euros.

Creixement del 7% si el turisme millora encara més

“Es tracta d’una previsió molt dependent del turisme, atés que si aconseguírem enguany el 50% del valor d’una campanya turística normal, en lloc del 26% estimat, el creixement del PIB podria elevar-se al 7% enguany i al 6,7% l’any que ve”, ha indicat Torres, que no va descartar que aquest escenari no siga possible.

Per contra, amb una temporada turística del 12% del seu valor habitual, el creixement enguany es rebaixaria al 4,2% i l’any que ve, al 5,3%. A la vista de l’impacte tan important del turisme, Funcas assegura que el principal desafiament de la recuperació serà accelerar el procés de vacunació i donar certesa.

Un deute públic del 119% del PIB en 2021

Quant a l’evolució del dèficit públic, Funcas estima que l’any passat va tancar en el 10,9% del PIB, en línia amb la caiguda de l’economia de l’11%, mentre que per a enguany preveuen un desfasament del 8% i del 6,7% en 2022, sempre que els tipus d’interés seguisquen continguts i el BCE mantinguen les compres de deute. En aquest escenari, el deute públic se situarà en el 119% del PIB el 2021 i en el 118% el 2022.

També et pot interessar

stats