Ford i UGT intensifiquen les negociacions amb les administracions per a salvar un miler de treballs a Almussafes

Els sindicats i la Generalitat demanen l'aplicació del mecanisme RED, que contempla mesures de flexibilitat per a assegurar la continuïtat dels llocs de treball

Treballadors a la planta de Ford Almussafes
Treballadors a la planta de Ford Almussafes / Europa Press

Ford España i UGT —sindicat majoritari a la planta d’Almussafes— estan intensificant les converses amb les administracions central i autonòmica per a trobar alternatives als quasi mil treballadors de l'excedent de personal de caràcter conjuntural que s'ha plantejat en la factoria valenciana. Este dimecres està prevista la quarta reunió de la comissió negociadora de l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) per a 1.622 empleats —estava programada prèviament per a dimarts—. Segons ha matisat UGT en un comunicat, este canvi no significa que les negociacions estiguen “en punt mort, sinó tot el contrari”. 

Així, han explicat que la direcció de la companyia a Espanya continua treballant en solucions amb tots dos governs respecte als 996 acomiadaments objectius amb preferència de recontractació el 2027 que va proposar l'empresa inicialment en l'ERO, que també contempla 626 eixides de caràcter estructural, segons han confirmat fonts de la companyia.

Per la seua banda, el sindicat majoritari en la planta d'Almussafes assegura que, després d'algunes setmanes d'intens treball amb el govern d'Espanya, s'està avançant en possibles solucions perquè aquella que correspon a 996 treballadors "depén en gran manera" que s'involucren les diferents administracions. Per als 626 excedents estructurals, UGT reclama que els acomiadaments siguen a través d'una oferta d'eixides voluntàries, en les mateixes condicions que ha pactat amb la direcció de l'empresa en ocasions anteriors.

El portaveu d'UGT i president del comité d'empresa, Carlos Faubel, ha assenyalat que s'estan mantenint converses amb el Ministeri d'Indústria en defensa de la protecció d'eixos quasi mil treballadors i ha recordat que el sindicat no signarà un acord “sense un mínim de garantia” per a eixos empleats. 

Este nou expedient a la planta, que actualment té vora 4.700 treballadors, supera el nombre d'afectats en l'ERO que es va tancar a l'abril de l'any passat, que va suposar l'eixida de 1.124 empleats a través de plans de prejubilacions des dels 53 anys i un programa de despatxaments incentivats. Amb el nou ERO, el quart en cinc anys, la plantilla de Ford Almussafes haurà perdut vora 5.000 efectius des del 2018, quan tenia més de 8.000 persones.

Des que la multinacional va anunciar la decisió de retallar la tercera part de la plantilla, els sindicats i la Generalitat han demanat l'aplicació del mecanisme RED de l'Estat, que contempla mesures de flexibilitat per a assegurar la continuïtat dels llocs de treball davant crisis sectorials, amb l'objectiu de reconduir les eixides programades en un expedient de regulació de l'ocupació temporal (ERTO).

També et pot interessar

stats