Les floracions gelades al març i els fitosanitaris causen pèrdues de 6,5 milions als apicultors

La Unió de Llauradors denuncia que la mel de romer s’ha llançat a perdre i la de taronger s’ha reduït notablement.

Diversos apicultors treballen en les colmenes en una campanya que, segons asseguren, els reportarà importants pèrdues
Diversos apicultors treballen en les colmenes en una campanya que, segons asseguren, els reportarà importants pèrdues / Unió de Llauradors

El canvi climàtic, i en concret les altes temperatures de gener i febrer i la baixada del termòmetre al març, estan darrere de la reducció, en més de 1.200 tones, de la producció de mel d’enguany a la Comunitat Valenciana. La minva afectarà especialment la de romer. Els apicultors estimen pèrdues de fins a 6,5 milions per la minva, d’almenys un 30%, en la producció, segons ha denunciat la Unió de Llauradors.

A banda de les condicions climàtiques, les restriccions que implica l’acord del Consell per a la pinyolà, la limitació de la pol·linització encreuada entre plantacions citrícoles, i l’aplicació de determinats productes fitosanitaris en els cultius de cítrics, tot i estar prohibits per resultar mortals per a les abelles, són altres de les causes d’aquest important descens en la producció de mel al territori valencià.

Quant a les circumstàncies vinculades a l’oratge, des de la Unió de Llauradors apunten que les floracions avançades, que posteriorment es van gelar han provocat, en molts casos, que produccions de mel de romer “es llancen totalment a perdre en molts casos” i, en altres, “només s’ha fet el primer tall de la mel, que sempre presenta menys qualitat que el primer.

El confinament afecta les vendes negativament

Així mateix, els dies de pluja i humitat han reduït els dies de recol·lecció de l'abella de pol·len i nèctar, un fet que n’ha reduït la capacitat per a produir mel. Aquestes circumstàncies climàtiques han afectat, sobretot, la mel de flor de taronger.

A banda d’això, el confinament i la suspensió dels mercats ambulants tampoc no han afavorit les vendes de mel, com destaquen des del sindicat agrari.

Per totes aquestes raons, els apicultors calculen per a aquesta campanya fins a 6,5 milions en pèrdues en un territori, el valencià, que té el 7,5% de les explotacions apícoles de tot el país. Unes pèrdues a les quals contribuiran les importacions de mel de la Xina i l’Argentina, com ja ocorre de fa uns anys ençà.

També et pot interessar

stats