El final d'agost incrementa un 2,08% l'atur

El mes finalitza amb 7.594 persones parades més a la Comunitat Valenciana, xifra que s'atribueix a la fi dels contractes pel període vacacional.

L'atur registrat a la Comunitat Valenciana va augmentar el passat mes d'agost en 7.591 persones, un 2,08 % respecte a juliol
L'atur registrat a la Comunitat Valenciana va augmentar el passat mes d'agost en 7.591 persones, un 2,08 % respecte a juliol

L'atur registrat a la Comunitat Valenciana va augmentar el passat mes d'agost en 7.591 persones, un 2,08 % respecte a juliol, amb la qual cosa la xifra total de persones desocupades augmenta a 373.059. No obstant això, aquesta dada suposa un descens de 25.028 parats en termes interanuals. Això significa una reducció de l'atur de més del 6 % des de l'inici de l'any.  

El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, en un comunicat ha indicat que les xifres reflecteixen "segurament la finalització temporal (per vacances) de molts contractes en el sector industrial i de la construcció".

Nomdedéu ha manifestat: "Són unes dades negatives, sense pal·liatius i en el Servei Valencià d'Ocupació no podrem estar satisfets mentre hi haja una sola persona a la nostra Comunitat que no puga trobar treball".

Segons Nomdedéu, les dades confirmen aquesta hipòtesi, ja que els principals increments es registren a les comarques d'interior i els descensos i els increments més lleugers a les comarques costaneres, per l'efecte de l'activitat turística.

D'aquesta manera, segons els càlculs del Servei Valencià d'Ocupació, "si descomptem l'efecte d'estacionalitat, habitual sempre en aquest mes de l'any, l'atur hauria disminuït al voltant d'un 0,54%", ha apuntat el secretari autonòmic.

En tot cas, Enric Nomdedéu ha assenyalat que les dades anuals continuen "sent molt positives", amb una reducció de l'atur de més del 6% des de l'inici de l'any. "De fet, aquest és el mes d'agost amb menys atur en valors absoluts des de l'any 2009", ha afegit.

El responsable d'Ocupació ha confirmat que, des del Servef i des de la Conselleria d'Economia, "se seguirà treballant intensament per a propiciar un nou model econòmic que genere ocupació estable i de qualitat per a totes i tots". Així, s'ha referit a les últimes ajudes que el Servef ha posat en marxa per a, en aquest cas, propiciar la contractació de joves i que ascendeix a 20.000 euros per contracte.  

Els sindicats de treballadors i treballadores sol·liciten mesures per a crear ocupació de qualitat

El sindicat CCOO PV ha reclamat aquest dimarts "mesures de xoc" davant la desocupació després de "finalitzar el somni de l'estiu" i tornar a augmentar la desocupació a la Comunitat Valenciana, amb 7.591 persones més parades després d'un agost que és "el mes per excel·lència en la destrucció d'ocupació, no solament en el sector serveis, sinó també en la indústria i en la construcció".

La secretària d'Ocupació de CCOO PV, Ana María García, ha lamentat que 373.059 persones es troben desocupades a la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa l'11,7% de l'atur estatal. Ha demanat una "aposta contundent en la creació d'ocupació de qualitat que facilite el desenvolupament dels projectes de vida de tots els treballadors i treballadores".

D'altra banda, UGT ha considerat "preocupants" les dades d'atur i afiliació publicades hui, ja que, en la seua opinió, reflecteixen "una certa desacceleració" en la creació d'ocupació i en el ritme de reducció de la desocupació.

UGT ha denunciat que la qualitat de l'ocupació ha empitjorat des de l'inici de la passada crisi amb situacions de precarietat, llocs de treball inestables, contractes temporals i a temps parcial i devaluació de salaris i condicions laborals.

Des d'UGT han reclamat reforçar la creació d'ocupació de qualitat, eradicar la precarietat i estendre la protecció per desocupació, si bé ha demanat potenciar factors estructurals de creixement de l'activitat, com la política industrial.

A les comarques del sud és on més puja la desocupació

Segons dades del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, l'atur va augmentar a l'agost especialment a les comarques d'Alacant (un 2,33 % més que al juliol, 3.338 persones), seguida de les de València (1,98 %, 3.640 persones) i Castelló (1,61 %, 613 persones).

En termes absoluts, a les comarques de València va haver-hi a l'agost 187.566 aturats registrats, 146.847 a les d'Alacant i 38.646 a les de Castelló.

Més dones parades que homes parats

Del total (373.059), 151.850 són homes i 221.209 dones, i 23.368 són menors de 25 anys, aproximadament la meitat de cada sexe.

La majoria de persones desocupades valencianes pertanyen al sector serveis (250.195), seguit de l'industrial (53.057), construcció (31.666) i agricultura (13.741), mentre que la resta (24.400) de la gent registrada no ha tingut ocupació anterior.

Ha sigut precisament aquest col·lectiu, el de persones sense ocupació anterior, on més s'ha reduït la xifra d'aturats durant agost (904 persones), mentre que en el sector agrícola es van produir 436 incorporacions al mercat laboral.

En la resta de sectors van pujar les xifres d'aturats, especialment en el de serveis (4.217), indústria (2.742) i construcció (1.972).

L'atur registrat en el col·lectiu d'estrangers que resideixen a la Comunitat Valenciana ha baixat en 139 persones (-0,26 %), fins a situar-se en un total de 53.721 (29.696 d'ells extracomunitaris).

Espanya mostra un agost amb més aturats 

En l'àmbit espanyol, el nombre d'aturats registrats a les oficines dels Serveis Públics d'Ocupació Estatal (SEPE) ha augmentat a l'agost en 47.047 persones respecte al mes anterior, la qual cosa marca l'increment més gran en aquest mes des de 2011 i situa la xifra total de gent desocupada inscrita en 3.182.068.  

Encara que l'atur ha pujat en les dèsset comunitats autònomes, encapçalades per Catalunya (11.594) i Andalusia (8.248) i en 44 províncies (9.009 persones a Barcelona i 4.410 a Madrid), si bé ha baixat en huit províncies, entre les quals destaquen Huelva (-615), Ceuta (-229) i Melilla (-154).

També et pot interessar