Falciani, contra la nova delinqüència financera
L'enginyer italofrancés, resident a la Comunitat Valenciana, està pendent d'extradició a Suïssa per revelar la llista amb 130.000 evasors fiscals de tot el món.
Les noves tecnologies han de servir per a controlar les noves formes d'evasió fiscal, de blangueig de diners i d'opacitat financera que ja estan sorgint al món gràcies a instruments com les criptomonedes, les bitcoins. Aquesta és la idea principal del curs que imparteix a la Universitat Politècnica de València (UPV) l'enginyer informàtic Hervé Falciani, qui pensa que hi ha eines informàtiques, com ara la cadena de blocs o blockchain, que poden ajudar, i molt, a seguir el camí dels fluxos financers d'origen incert. És a dir, a lluitar contra l'evasió fiscal o el blanqueig de capitals.
"Espere que esta volta -ha dit Falciani referint-se als resultats de la crisi que van provocar els préstecs de risc o subprime fa uns anys- tindrem l'oportunitat d'aprofitar-nos dels canvis i no només de pagar-los". "Si no acompanyem i controlem les noves tecnologies -ha afegit- guanyaran els de sempre".
Fa deu anys va filtrar la llista amb 130.000 evasors fiscals de tot el món: la llista que du el seu nom. La va traure de la sucursal suïssa de l'HSBC, el banc per al qual treballava aleshores. Suïssa ha intentat processar-lo per espionatge. Ara, viu a la Comunitat Valenciana com a testimoni protegit.
Tot i això, està pendent d'una segona petició d'extradició de Suïssa. Falciani creu que és el moment en què el Govern espanyol, el Consell de Ministres en concret, s'ha de pronunciar: o bé per a satisfer Suïssa o bé per a fer-li costat a ell. Les dades de Falciani han servit perquè alguns governs, entre ells l'espanyol, hagen pogut repatriar milers de milions d'euros d'evasors fiscals i, fins i tot, per a investigar una bona part de les trames corruptes que han funcionat a Espanya els últims anys. L'enginyer, en tot cas, ha dit que confia en la justícia i en les institucions espanyoles.
En la roda de premsa de la UPV, Falciani ha sigut particularment dur amb Suïssa, un país que ha qualificat de "deslleial" per aixoplugar sense escrúpols capitals d'origen moltes voltes desconegut. També ha dit que la banca suïssa funciona com una "milícia" i ha recordat que un ministre helvètic va dir fa uns mesos que el país seria, en breu, una criptonació.