Espanya serà l'economia més afectada de l'OCDE si hi ha un rebrot del virus

El PIB d'Espanya es contraurà fins a un 14,4% el 2020 en aquest escenari i un 11,1% si no hi ha rebrot.

Espanya serà l'economia més afectada de l'OCDE si hi ha un rebrot del virus
Espanya serà l'economia més afectada de l'OCDE si hi ha un rebrot del virus

L'economia espanyola serà la més afectada de tots els països que componen l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) si hi ha un rebrot del coronavirus, amb una contracció del producte interior brut (PIB) el 2020 que arribarà fins al 14,4%. Segons les previsions econòmiques presentades per aquest organisme, s'estimen contraccions similars en totes les principals economies de la zona euro.

L'OCDE ha presentat dos possibles escenaris. El primer contempla que no hi haurà un segon rebrot de la Covid-19 el 2020, per la qual cosa el PIB d'Espanya es contraurà un 11,1% enguany i experimentarà un repunt del 7,5% durant el 2021. En aquest escenari, el país més afectat de l'OCDE seria el Regne Unit, amb una caiguda del PIB de l'11,5% . El conjunt de l'eurozona observaria un descens del PIB del 9,1% el 2020, mentre que en tot el món la contracció seria del 6%.

En el segon escenari l'OCDE contempla que es produirà una nova onada de contagis en la segona meitat de l'any. Si això passara, Espanya seria el país més afectat de tota l'OCDE, ja que el PIB baixaria un 14,4% el 2020 i únicament creixeria un 5% el 2021.

L'OCDE ha explicat que la recuperació més lenta d'Espanya en l'escenari més pessimista es deu al fet que un segon brot del virus provocarà “efectes més persistents” en el mercat laboral, en la situació financera de les empreses i en les llars.

“En tots dos escenaris, la caiguda en la demanda domèstica, a causa de la destrucció d'ocupació i la paralització de l'activitat, és la clau de la contracció. La reducció de la demanda externa, especialment del turisme, afectaria molt a l'economia el 2020”, ha explicat l'OCDE. En aquest sentit, assenyalen que l'expansió de la capacitat dels hospitals i de testatge de casos, així com la ràpida identificació de persones infectades, seran “crucials” per a previndre futurs brots.

Respecte al mercat laboral, les previsions de l'OCDE suposen eliminar la millora dels nivells d'ocupació en els últims anys. En l'escenari amb un sol brot, la taxa d'atur arribaria fins al 19,2% enguany, cinc punts percentuals més que l'any passat, mentre que el 2021 encara estaria situada en el 18,7%. En el cas d'un rebrot, la taxa de desocupació escalaria fins al 20,1% el 2020 i tornaria a pujar el 2021 fins a arribar al 21,9%, la qual cosa suposaria tornar a màxims des de 2015.

També et pot interessar

stats