Espanya reclama un límit al preu del gas dinàmic enfront de la "broma de mal gust" de Brussel·les

Teresa Ribera assegura que volen que el preu prenga com a referència mercats internacionals i que incloga un plus que haurà de ser fixat pels 27, enfront de la proposta d'un sostre de 275 € / MWh

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera / Alberto Ortega (Europa Press)

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha assegurat aquest dijous que Espanya reclamarà un límit de preus a les compres de gas que siga dinàmic, que prenga com a referència mercats internacionals i que incloga un plus que haurà de ser fixat pels 27.

Una mesura enfront de la proposta de la Comissió Europea d'un sostre de 275 € / MWh, que Ribera qualifica de "broma de mal gust" i que ha suscitat crítiques de la majoria d'estats membre perquè és un llindar elevat.

"Creiem que posar un preu fix és un error" ha afirmat la ministra a la seua arribada al consell extraordinari d'energia que se celebra aquest dijous a Brussel·les, on els ministres d'Energia de la Unió Europea debatran el límit al preu de les compres de gas que planteja la Comissió i que, segons el parer de Ribera, "sembla estar dissenyat perquè mai de la vida s'arribe a aplicar".

Malgrat no haver concretat xifres sobre aquest preu dinàmic, Ribera sí que ha recordat que "en contra del que Espanya creia adequat", la CE va proposar un reglament per a fixar el preu màxim per tecnologies a l'hora de fer minoració en el sistema elèctric en 180 euros el megawatt hora (MWh), que, segons ha incidit, "representa un preu de gas molt per davall dels 275 euros".

Els titulars d'Energia dels 27 buscaran l'acord en una reunió que Ribera preveu "intensa" sobre altres dos textos presentats pel Consell: el reglament de solidaritat, que pretén reforçar l'aportació de recursos a països amb dificultats per part d'aquells que tinguen capacitat de solucionar-les, i un altre sobre les maneres d'accelerar el desplegament d'energies renovables.

En aquest sentit, la ministra considera un "error" donar eixida a les propostes de solidaritat i compra conjunta sense tindre clar què representa això en termes d'impacte de preus als quals s'oferisca el gas o als quals s'haja de proporcionar sobre la base del reglament de solidaritat. Per la qual cosa creu que els tres textos haurien d'aprovar-se en un paquet conjunt perquè "el preu del gas és l'origen del problema".

No obstant això, davant d'un debat que preveu "complicat" i amb posicions nacionals "dividides", Ribera es mostra optimista en assenyalar que els ministres d'Energia estan en condicions d'arribar a un acord entorn de les línies mestres de les tres variants, que presenten un horitzó "molt més compacte i coherent en unes dues o tres setmanes".

També et pot interessar

stats