Entra en vigor la nova normativa europea contra l'evasió fiscal de les multinacionals

La directiva permet als governs gravar els beneficis de les empreses que siguen expatriats a paradisos fiscals.

La directiva europea ATAD vol lluitar contra l'evasió fiscal
La directiva europea ATAD vol lluitar contra l'evasió fiscal / Reuters

La Directiva Contra l'Evasió Fiscal (ATAD, per les seues sigles en anglés) de la Comissió Europea entra en vigor aquest dimarts. Es tracta d'unes noves normes dissenyades per a evitar l'evasió fiscal de l'impost de societats mitjançant la deslocalització fictícia de negocis a paradisos fiscals.

La nova normativa permet els governs gravar els beneficis que siguen expatriats a països amb menor pressió fiscal en els quals l'empresa no tinga una activitat econòmica genuïna. La directiva ATAD suposa col·locar a la UE al capdavant mundial en matèria d'impostos a les activitats econòmiques a l'àmbit polític.

La Comissió Europea subratlla que tots els estats membres hauran d'aplicar les noves mesures legalment vinculants contra les principals formes d'evasió fiscal practicades per les grans multinacionals.

Segons el comissari d'Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, aquesta directiva “suposa un pas molt important” contra els qui s'aprofiten dels buits legals dels sistemes fiscals dels estats membres per a “defraudar milers de milions d'euros en impostos".

Nova normativa sobre accions

Aquest 1 de gener també entren en vigor les noves normes sobre titulització, que avança en l'harmonització dels marcs nacionals. Segons la Comissió Europea, generaran noves oportunitats d'inversió i ampliaran l'oferta de préstecs hipotecaris i a empreses.

Així s'incrementarà la transparència, seguretat i disponibilitat de la informació per als inversors, i augmentarà la liquiditat en uns 150.000 milions d'euros. El resultat serà una major facilitat per a emetre productes titulitzats.

També et pot interessar

stats