Les empreses subcontractades no podran tindre la plantilla amb contractes temporals
És una sentència del Tribunal Suprem, que podria canviar el paradigma de la contractació temporal.
La sala social del Tribunal Suprem ha decidit establir que una empresa que presta servei a altres empreses com a subcontracte no pot tindre la seua plantilla amb contractes temporals. Es tracta d'una proposta de la magistrada Lourdes Arastey que comporta un canvi en la doctrina vigent des dels anys noranta.
Així, a partir d'ara, el Tribunal Suprem "rebutja la limitació temporal dels contractes de treball en atenció als contractes mercantils de les empreses", ja que considera que mantenir plantilles temporals en empreses de neteja o centres d'atenció telefònica, per exemple, pot "portar a situacions de posada en perill de les garanties buscades pel dret de la Unió Europea".
Fins ara, els tribunals acceptaven que "el contracte per obra o servei determinat puga ajustar la seua duració a la de la contracta", donant per bo que un contracte d'un treballador o treballadora d'una subcontracta durara igual que el servei que l'empresa prestava a una altra.
Però ara, en una resolució que fonts de la sala defineixen com "molt rellevant", el Suprem ha dictaminat que "resulta il·lògic sostenir que el gruix d'aquella activitat té el caràcter excepcional al qual el contracte per a obra o servei ha d'atendre".
Segons fonts del Tribunal Suprem, la sentència pot suposar un canvi de paradigma entorn de la contractació temporal a Espanya, que des de fa anys encapçala el rànquing de percentatge de temporalitat laboral a la Unió Europea amb un 24% segons les últimes dades disponibles. Una situació que empitjora a la Comunitat Valenciana, ja que és la cinquena autonomia en taxa de temporalitat.