Els empresaris lamenten que la lliçó de la pandèmia, de no dependre de països tercers, s'ha oblidat ja
Les plantes que durant la covid treballaven nit i dia han hagut d'acomiadar bona part de les plantilles i estan en mínims
Els empresaris denuncien que la lliçó que va deixar la pandèmia, de no dependre de països tercers, s'ha oblidat ràpidament. Com a exemple, la de l'empresa Mila-Rosa d'Ontinyent. En aquesta fàbrica tèxtil d'Ontinyent han hagut de despatxar les persones que contractaren per a produir mascaretes. Ací, una màquina produïa cinc milions de mascaretes al mes durant la pandèmia. Ara està parada.
Miguel Ángel Molina, gerent de Mila-Rosa, resumeix la situació: " Vam arribar a menejar vora cent persones, que desgraciadament han anat a engrossir la llista de l'atur".
D'altra banda, una màquina de l'empresa Lavantia fabricava 24.000 botelles al dia de gel hidroalcohòlic durant la pandèmia, però ara només es posa en marxa una volta cada dos mesos per a fabricar altres productes. Miguel Cuenca, director general de Lavantia explica que la planta fabricava "250.000 litres mensuals, que venien a ser entre 30 i 36 camions al mes i ara treballem uns 5.000 litres, que no arriba a ser ni mig camió".
L'empresa es va reorganitzar totalment per a fer front a la demanda. Clara Escrivà, treballadora de Lavantia recorda que "tots els recursos es dirigiren únicament a produir aquest producte". "Treballàvem nit i dia, tres torns de huit hores", agrega Cuenca. Però una vegada superada la pandèmia, la demanda ha desaparegut totalment. El sector tèxtil denuncia que la sanitat continua necessitant mascaretes, però les compra a la Xina.
"Si eixa gent no cuida els proveïdors locals, desapareixeran i si torna a vindre una altra pandèmia, tornarem a estar en la mateixa situació", adverteix Miguel Ángel Molina, gerent de Mila-Rosa.