Denuncien l’espoli d’oliveres monumentals al Baix Maestrat per a comerciar-les
La Unió de Llauradors demana al Seprona que ho investigue i que faça complir la normativa.
La Unió de Llauradors ha denunciat l’espoli d’una trentena d’oliveres monumentals a la partida Planes del Reine de Sant Jordi. A hores d’ara ja queden només rames seques i senyals al lloc on eres les oliveres.
El secretari general de la Unió, Ramon Mampel, lamenta que s’haja représ este espoli tot i la pionera Llei valenciana de protecció d’oliveres monumentals que, des de 2006, protegeix tots els arbres i arbustos amb un tronc de sis metres de perímetre o que tinguen més de 350 anys.
No obstant això, segons Mampel, “encara està pendent d’aprovació el reglament de desplegament de la Llei que un grup d’experts de la Comissió de Patrimoni Arbori Monumental va entregar a la Conselleria Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural al maig de l’any passat".
Mampel ha assenyalat que “s’arranquen arbres monumentals per a convertir-los en simple mercaderia” i ha afegit que “el 50% dels arbres trasplantats acaben morint vora els 15 anys”.
La Unió ha animat totes aquelles persones que observen l’arrancada, transport o venda de finques amb oliveres centenàries que ho denuncien i s’ofereix com a organització per a canalitzar les denúncies. Així les poden traslladar a les administracions i organismes competents per a acabar amb aquest espoli d’arbres centenaris.
“El cultiu de l’olivera representa en algunes de les nostres comarques una funció econòmica i social important”, ha assenyalat Mampel, que afegeix que “es tracta d’un cultiu mil·lenari, que és part essencial de la nostra economia, dels nostres pobles i que contribueix a mantenir un paisatge i la cura del medi ambient”.
La Unió recorda que durant la tramitació de la llei, es van arribar a arrancar uns 3.000 arbres, un expoli que s’havia aconseguit frenar en els últims anys.