El Defensor del Poble alerta dels riscos d'invertir en criptomonedes per a la majoria de consumidors

Assegura que ha rebut queixes de ciutadans que han gastat els estalvis atrets per les fortes revaloracions, encara que han acabat "perdent tot el que havien invertit"

Representació d'una criptomoneda en una imatge d'arxiu
Representació d'una criptomoneda en una imatge d'arxiu / Dudo Ruvic (Reuters)

Les criptomonedes desperten interés i polèmica des que aparegueren. A Espanya, el Tribunal Suprem va establir, al juliol de 2019, que la criptomoneda bitcoin (la criptomoneda de referència en els mercats) no pot ser considerada diners ni tindre tal consideració legal a l'efecte de responsabilitat civil. Malgrat aquesta realitat, el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ha assegurat aquest diumenge que les criptomonedes són un "problema nou" que s'ha posat de manifest durant 2021. Gabilondo ha alertat que ha rebut queixes de ciutadans que han invertit els estalvis atrets per les fortes revaloracions, encara que han acabat "perdent tot el que havien invertit".

En el seu informe anual, el Defensor del Poble recorda que a Espanya no s'ha aprovat, de moment, cap norma sobre criptomonedes. "Per tant, les empreses o plataformes d'intercanvi de criptomonedes no es troben regulades en l'ordenament jurídic, no estan subjectes a cap sistema de supervisió pública, ni s'acullen a sistemes de garantia de depòsits", ha assenyalat l'òrgan, el titular del qual és Ángel Gabilondo.

Gabilondo ha detallat que als ciutadans que han traslladat queixes se'ls ha remés, per a més informació, un comunicat conjunt sobre aquest assumpte, enviat el 8 de febrer de 2018, per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el Banc d'Espanya.

De fet, aquest passat dijous, 17 de març, les autoritats europees de supervisió del sistema financer (EBA, ESMA e Eiopa) van emetre un comunicat en el qual adverteixen que els criptoactius no són adequats com a inversió ni com a mitjà de pagament per a la majoria de consumidors minoristes. A més, alerten dels riscos que comporten aquestes inversions, inclosos els derivats de la publicitat enganyosa que pot realitzar-se a través de les xarxes socials i pels influenciadors.

També et pot interessar

stats