Qui pot deduir-se la hipoteca en la declaració de la renda?

Aquesta deducció actualment només s'aplica a les inversions en habitatge habitual fetes abans de l'1 de gener del 2013

Vivendes en un carrer de València
Vivendes en un carrer de València / À Punt NTC
04 d'abril 2024 - 09:43

Des d'aquest dimecres i fins a l’1 de juliol es pot presentar la declaració de la renda de forma telemàtica a través del web de l’Agència Tributària. Enguany hi ha noves deduccions autonòmiques aprovades pel Consell, però també cal recordar-ne altres que poden suposar un important estalvi per a les famílies valencianes, com la d'inversió en habitatge habitual.

Tota la informació sobre com tramitar la declaració de la renda de forma telemàtica i les diferents opcions i modalitats es pot consultar en el web de l’Agència Tributària

Qui pot aplicar-se la deducció?

A partir de l'1 de gener del 2013, només es pot aplicar la deducció per inversió en habitatge habitual per les quantitats satisfetes en tres casos:

  • Si has adquirit l'habitatge habitual o has pagat quantitats per a la construcció d'aquest abans de l'1 de gener del 2013.
  • Si has pagat quantitats amb anterioritat a l'1 de gener del 2013 per obres de rehabilitació o ampliació de l'habitatge habitual, sempre que aquestes hagen acabat abans de l'1 de gener del 2017.
  • Si has pagat quantitats amb anterioritat a l'1 de gener del 2013 per a la realització d'obres i instal·lacions d'adequació de l'habitatge habitual de les persones amb discapacitat, sempre que aquestes hagen finalitzat abans d'1 de gener del 2017.

Per a poder aplicar la deducció per habitatge habitual s'exigeix haver aplicat la deducció per aquest habitatge el 2012 o en anys anteriors.

Quina és la quantitat que es pot deduir?

Per a inversions en adquisició, rehabilitació, construcció o ampliació de l'habitatge habitual el límit són 9.040 euros anuals. La quantitat no canvia en cas de tributació conjunta.

Per quantitats destinades a la realització d'obres i instal·lacions d'adequació de l'habitatge habitual del contribuent per raó de discapacitat, el límit és de 12.080 € anuals. S'aplica el mateix en cas de tributació conjunta i és independent dels 9.040 euros esmentats adés.

En ambdós casos, si s'excedeixen les quantitats invertides sobre aquests imports la diferència no es pot traslladar a exercicis futurs. Els contribuents que desitgen exercir el dret a la deducció per inversió en habitatge habitual per complir els requisits exigits, estaran obligats, si més no, a presentar declaració per l'IRPF.

També et pot interessar

stats