La declaració de la renda 2023 es pot presentar a partir del 3 d’abril

S’aplicaran les noves deduccions autonòmiques aprovades en els pressupostos de la Generalitat per al 2024

Dates en què comencen els diferents terminis de presentació i sol·licitud de cita prèvia de la campanya de la renda 2024
Dates en què comencen els diferents terminis de presentació i sol·licitud de cita prèvia de la campanya de la renda 2024 / Paula García

La campanya de la renda de 2023 començarà el 3 d’abril i s’estendrà fins a l’1 de juliol, segons el calendari que ja es pot consultar en el web de l’Agència Tributària. Com sempre, la campanya arrancarà amb la presentació en línia de la declaració. Els contribuents que vulguen fer-la per telèfon amb l’assistència d’un treballador o treballadora d’Hisenda hauran d’esperar fins al 7 de maig, mentre que qui vulga fer-la presencialment en una seu de l’Agència Tributària s’haurà d’esperar al 3 de juny.

Igual que altres anys, per a la presentació telefònica o presencial, cal demanar cita. El termini per a demanar-la comença el 29 d’abril en el cas de la telefònica i el 29 de maig en el cas de la cita presencial. Aquestes cites es demanen de diferents formes:

  • A través del web de l’Agència Tributària, mitjançant el NIF/NIE o DNI electrònic, certificat electrònic, Cl@ve PIN o referència de la declaració de l’any anterior (en aquest últim cas cal obtindre’n una de nova). 
  • Mitjançant l’app Agència Tributària.
  • Per telèfon en els números que l’Agència Tributària posarà a disposició del públic per a l'ocasió.

Així mateix, en cas de necessitar anul·lar la cita, es pot fer pels mateixos canals.

Consulta de dades fiscals

Les dades fiscals de 2023 —la informació econòmica i patrimonial que disposa l'Agència Tributària— es poden consultar ja en el web de l’Agència Tributària. 

Per a accedir a les dades, cal identificar-se amb certificat electrònic, Cl@ve PIN o número de referència.

Si es vol utilitzar el número de referència, cal obtindre'n un de nou introduint en la pàgina web o l'aplicació mòbil de l'Agència Tributària el contingut de la casella 505 de la declaració de la renda del 2022, ja que s'ha posat en marxa un nou servei que invalida els números de referència previs.

Noves deduccions

Enguany cal tindre en compte les noves deduccions fiscals en l’IRPF que el Consell va aprovar juntament amb els pressupostos del 2024 el passat octubre, de les quals es podran beneficiar totes les persones amb rendes inferiors a 32.000 euros en declaració individual o fins a 48.000 en la conjunta:

  • Deducció del 30% fins a 150 euros en despeses vinculades a la salut bucodental. Per exemple, ortodòncies.
  • Deducció del 30% fins a 100 euros per despeses d'òptica. Es tracta dels destinats a l'adquisició de vidres graduats, lents de contacte i solucions de neteja.
  • Deducció de fins a 150 euros pel 30% de les despeses generades per membres de la unitat familiar que necessiten ajuda perquè pateixen qualsevol patologia assimilada a problemes de salut mental.
  • Deducció de fins a 100 euros per despeses generades per membres de la unitat familiar amb malalties cròniques d'alta complexitat o denominades rares. En cas de ser família nombrosa o monoparental, la deducció seria de fins a 150 euros.
  • Deducció de fins a 100 euros per despeses generades per membres de la unitat familiar amb diagnòstic de dany cerebral adquirit o Alzheimer. Aquesta mesura augmentarà fins a 150 euros en el cas de les unitats familiars monoparentals o nombroses.
  • Deducció del 30% fins a 150 euros per les despeses associades a la pràctica esportiva. En aquest punt s'inclourien despeses de gimnàs, entrenadors personals per a rehabilitació o fills federats.

Així mateix, Benja Inglés Juanpere, professor d’Estudis de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya, recorda que també hi ha novetats que afecten els tipus de gravamen a l'estalvi i els treballadors autònoms:

Tipus de gravamen

  • S’incrementen els tipus de gravamen de la base imposable de l'estalvi. Concretament, entre els 200.000 i els 300.000 euros puja al 27%, i a partir de 300.000 euros, fins al 28%.

Novetats per als autònoms

  • Tots els autònoms que hagen sigut donats d'alta durant el 2023 o abans han de presentar la declaració de la renda, encara que no arriben als ingressos mínims i independentment del període d'alta.
  • S'implementa el nou sistema que tindrà en compte els ingressos reals.
  • S'eleva la reducció de les despeses de difícil justificació fins al 7% i amb un màxim de 2.000 euros.
  • Els autònoms que determinen el seu rendiment net mitjançant el mètode d'estimació objectiva podran aplicar una reducció general del 10%, en lloc del 5% anterior.
  • Els autònoms que treballen des de casa tindran una deducció del 30% de les despeses de subministraments que estiguen relacionats amb l'activitat laboral.

Pugen el mínim exempt de l’IRPF i les reduccions per a rendes baixes

També és important tindre en compte que el Ministeri d'Hisenda preveu elevar el mínim exempt de l'IRPF per a garantir que qui cobre el salari mínim interprofessional —actualment fixat en 1.134 euros mensuals— no haja de pagar l'impost de la renda. 

Es tracta d’una mesura que es va anunciar quan es va apujar el salari mínim i que estava previst incorporar als pressupostos del 2024, però fonts d’Hisenda informaren la setmana passada que s’implementarà igualment a través d’una altra llei, ja que els esmenats comptes no s’aprovaran. Així mateix, s’implementarà un increment de les reduccions per a rendes baixes, un altre ajust que també estava previst incorporar amb els pressupostos. 

També et pot interessar

stats