El crit d'auxili del camp valencià se sent a Madrid per posar fre a una situació ruïnosa irreversible

Vora 800 llauradors i ramaders han arribat en 150 tractors des de distintes comunitats per a demanar solucions i han deixat un fèretre a les portes del ministeri per a simbolitzar la mort del camp

Diferents agricultors de tota Espanya arriben a Madrid per a dur a terme una tractorada, convocada per la Unió d'Unions d'Agricultors / Javier Lizón (Efe)
Diferents agricultors de tot Espanya arriben a Madrid per a dur a terme una tractorada, convocada per la Unió d'Unions d'Agricultors / Javier Lizón (Efe)

El crit d'auxili del camp s'ha sentit aquest dimecres al centre de Madrid. Vora 800 llauradors i ramaders han arribat de distintes comunitats autònomes per a demanar solucions i posar fre a una situació ruïnosa irreversible. El secà, l'horta i la ramaderia, no hi ha cap de les branques del sector que se salve de caure en el parany de pèrdues.

Diuen que les ajudes pactades són insuficients i que aquest flotador no els salvarà d'ofegar-se en una situació de ruïna per al camp, sobretot per la sequera i per la pujada de costos de producció per efecte de la guerra d'Ucraïna.

El camp xafa la ciutat de Madrid i ho fa a bord dels 150 tractors dels agricultors arribats de diferents regions, també la Comunitat Valenciana, en una tractorada organitzada pels sindicats agraris.

Som ací perquè estem cabrejats amb un ministre que ha abandonat al sector agrari. L'esborrany d'ajudes és una vergonya i als agricultors que perdran mil euros per hectàrees els donaran una ajuda de 25 euros per hectàrea Luis Cortés - Coordinador estatal de la Unió d'Unions d'Agricultors

Centenars d'agricultors per a exigir mesures davant la "ruïna" del camp per la sequera, que han finalitzat el recorregut de més de dues hores a les portes del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, on han deixat un fèretre per a simbolitzar la mort del camp.

Convocats per l'organització Unió d'Unions d'Agricultors, els agricultors han arribat aquest matí a la capital espanyola després de diversos dies. Per exemple, 120 llauradors han eixit de matinada des d'Utiel amb l'objectiu de demanar que es planten dos llavors de futur: contundència i responsabilitat.

Enguany s'ha perdut una part important de la collita d'oliva. Si parlem de cereals, pràcticament no hem pogut segar per la sequera. És com si una persona treballara tot l'any i no poguera traure rendiment a la seua faena Arturo Sarragossa - Unió Llauradora del Maestrat

També demanen ajudes per a la vinya, que és l'únic cultiu que s'ha quedat sense ajudes a causa de la guerra d'Ucraïna. I més reivindicacions: una estratègia coordinada per a lluitar contra la fauna salvatge.

Així mateix, demanen més temps per a digitalitzar el seu treball, com els exigeix la llei. Luis Javier Navarro, subsecretari de la Unió Llauradora, ha denunciat que en moltes zones no tenen ni cobertura.

Com ens exigeixen digitalitzar el treball, si no tenim ni cobertura per a fer-ho? Luis Javier Navarro - Subsecretari de la Unió Llauradora

La Unió d'Unions d'Agricultors calcula que les ajudes aprovades només podran cobrir un 3% les pèrdues que s'estan donant, i reclama "major contundència" i responsabilitat al govern actual i al que es conforme després de les eleccions generals del 23 de juliol.

Les demandes del sector

En concret, veuen necessari flexibilitzar la PAC perquè no es perden ajudes, una planificació hidrològica que aprofite "al màxim" l'aigua, assegurances agràries que responguen "de veritat" a la situació d'emergència, retardar l'aplicació del quadern digital i "compensar el sobrecost" que suposa per a les explotacions.

A més, exigeixen garanties per al subministrament d'aigua i alimentació a preus "raonables" al bestiar, així com previndre i compensar els danys a l'agricultura i ramaderia "per la sobrepoblació de la fauna silvestre".

Els concentrats han portat pancartes en les quals es podien llegir que el camp "s'arruïna i no pot esperar" i han fet sonar les botzines dels tractors com a acte de protesta.

Les tres columnes de tractors han sigut rebudes al crit de "Valents!" després de recórrer desenes de quilòmetres fins a arribar a la capital.

A les portes del ministeri, una última exigència: que les ajudes europees per impulsar pràctiques sostenibles en els conreus tinguen en compte la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats