La crisi de les matèries primeres deixa desertes les licitacions d’obres públiques

A la Comunitat Valenciana s'han quedat sense executar l'any 2021 almenys 32 obres per valor de 26 milions d'euros

La crisi de les matèries primeres deixa desertes les licitacions d’obres públiques / À Punt NTC

La crisi de preus de les matèries primeres està afectant les licitacions d'obra pública. De fet, a la Comunitat Valenciana s'han quedat sense executar l'any 2021 almenys 32 obres per valor de 26 milions d'euros. La raó és que a les empreses constructores no els ixen els comptes perquè, segons denuncien, els plecs no reflecteixen els preus reals. 

A Benimodo (Ribera Alta) per fi han començat unes obres que l’Ajuntament estava mesos volent executar. Fins ara no havien pogut perquè ningú no s’havia presentat al primer concurs licitació que convocaren, segons explica l’alcalde, Francisco Teruel, a À Punt NTC. La Diputació de València –que atorga els fons– ha ampliat el termini i ara han pogut tornar a licitar les obres. Finalment, una empresa de Xàtiva s’hi ha presentat.

Però de Benimodo no és l’únic cas similar: almenys una trentena de licitacions han quedat desertes els últims mesos a la Comunitat Valenciana. Reformes d'escoles, centres públics o parcs infantils, que s'han quedat per fer perquè l’augment del preu de les matèries primeres ha encarit la construcció entre un 30% i un 40% en l'últim any, però aquesta pujada no es reflecteix en les obres públiques. 

Francisco Zamora, president de la Federació Valenciana d’Empreses de la Construcció (Fevec), explica que des que es fa el projecte fins que es licita poden arribar a passar tres anys, i per tant el pressupost inicial no coincideix amb els preus actuals de les matèries primeres i els resulta “ruïnós” assumir-lo. Per això demana que s’actualitzen per a reflectir aquesta pujada en els costos de construcció mitjançant un decret que ho regule. 

En cas de no ser així, adverteix que actualment ja hi ha obres que s'han quedat a mitges perquè les constructores han abandonat per a no perdre diners.

També et pot interessar

stats